Din fortareata monetara a Bancii Centrale Europene si pana la ducatul pro-european al Luxemburgului, liderii europeni incep sa isi exprime public indoielile ca Grecia poate ramane in zona euro, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Agitatia post-electorala de la Atena a scos la iveala subiectul odata tabu al iesirii Greciei din uniunea monetara, ridicand valul de pe un posibil scenariu din spatele scenei.

"Daca Grecia decide sa nu ramana in zona euro, nu o putem obliga. Ei vor decide daca sa ramana sau nu in zona euro", a declarat ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble, la o conferinta la Bruxelles.

Dupa 386 de miliarde de euro alocate Greciei, Irlandei si Portugaliei, achizitii de obligatiuni guvernamentale de 214 miliarde de euro efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE) si alte 1.000 de miliarde de euro imprumutate de institutie bancilor, plus 17 summit-uri europene pe tema crizei, haosul politic din Grecia impinge Europa intr-o noua faza periculoasa a crizei.

"Lumea asista la un moment important al istoriei Uniunii Europene, un moment de criza", a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy, prezent la cea de-a 62-a aniversare a declaratiei lui Robert Schuman, pe atunci ministru de Externe al Frantei, care a lansat integrarea europeana.

Euro s-a depreciat miercuri la 1,2930 dolari pe unitate, marcand un declin de 2,4% in ultimele opt sedinte.

Spread-ul obligatiunilor Spaniei pe termen de zece ani fata de obligatiunile germane de referinta a crescut la 4,58 puncte procentuale, de la 4,15 puncte la sfarsitul saptamanii trecute. Spread-ul obligatiunilor italiene a urcat de la 3,85 puncte la 4,12 puncte.

"Politic vorbind, Grecia este deja in afara zonei euro. Singura intrebare este despre momentul iesirii si dezordinea in care va avea loc", a afirmat Nicholas Spiro, director general al firmei Spiro Sovereign Strategy din Londra.

Partidele din Grecia care sustin programul international de salvare, Noua Democratie (conservator) si PASOK (socialist) au atras numai o treime din voturile alegatorilor. Liderul partidului Noua Democratie, cel mai bine plasat, Antonis Samaras, nu a reusit sa formeze o coalitie guvernamentala si a cedat sarcina liderului de extrema stanga Alexis Tsipras, al partidului Syriza, de pe locul al doilea.

Tsipras a dat un ultimatum posibililor viitori parteneri, pentru renuntarea la programul de salvare.

Intre timp, Evangelos Venizelos, liderul socialistilor eleni (Pasok), a primit sarcina formarii viitorului guvern, in contextul in care presedintele Carolos Papoulias anticipeaza un esec al lui Tsipras.

"Voi accepta mandatul de formare a guvernului si de continuare a efortului national", a declarat Venizelos dupa o intrevedere lipsita de succes cu Tsipras.

Raspunsul international da Greciei putin spatiu de manevra.

Schaeuble a spus ca nerespectarea programului de salvare va provoca incertitudini catastrofale pe pietele financiare, iar Joerg Asmussen, membru in conducerea BCE, a avertizat ca "Grecia trebuie sa fie constienta ca nu exista o alternativa la masurile de consolidare, daca vrea sa ramana in zona euro".

Sondajele din Grecia arata ca grecii care se opun austeritatii vor sa ramana in zona euro, ceea ce pune tara in fata unor optiuni incompatibile.

"Daca 80% din greci vor sa ramana in zona euro, atunci trebuie sa sprijine partidele care promoveaza o politica in acest sens", a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn.

El a adaugat ca in caz contrar, Grecia va rata aceasta oportunitate si va fi foarte dureros pentru oameni.

Tratatele europene nu includ prevederi legale pentru iesirea sau excluderea unei tari din zona euro.

Un studiu al departamentului juridic al BCE a avertizat in decembrie 2009 ca excluderea sau iesirea unui stat din zona euro ar fi atat de dificila din punct de vedere conceptual, legal si practic incat probabilitatea este aproape de zero.

In cazul in care negocierile de formare a guvernului din Grecia vor esua, un nou vot ar putea avea loc luna viitoare, dar fostul ministru german de Finante Peer Steinbrueck pune la indoiala ca un nou scrutin va produce un guvern functional si cu o sustinere mai mare pentru masurile de austeritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri