Guvernul spaniol obliga bancile sa majoreze provizioanele pentru imprumuturile imobiliare cu 30 de miliarde de euro si va angaja doua firme de audit pentru evaluarea activelor institutiilor de credit, intr-o a patra incercare de asanare a sistemului financiar, relateaza Bloomberg.
Bancile trebuie sa creasca provizioanele pentru imprumuturile imobiliare care sunt inca performante la 30%, de la 7% in medie, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos. Guvernul va forta totodata toate bancile sa scoata toate activele imobiliare detinute din balanta contabila, astfel incat sa poata fi vandute, scrie Mediafax.

"Planul are rolul sa confere credibilitate si incredere sistemului financiar, sa permita reluarea creditarii si vanzarea proprietatilor imobiliare la preturi rezonabile", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o sedinta de guvern pentru aprobarea masurilor.

Noul plan face parte din eforturile premierului Mariano Rajoy de a elimina temerile legate de pierderile ascunse ale bancilor, care au urcat costurile de finantare ale tarii.

Spania a anuntat miercuri nationalizarea Bankia, a patra mare institutie de credit a tarii, cu cele mai mari detineri de active imobiliare din tara, incercand sa risipeasca temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani dupa ce sectorul a fost puternic lovit de prabusirea pietei constructiilor.

"Toate planurile anterioare au fost anuntate cu mare pompa, dar in final nu au fost credibile. Trebuie sa reuseasca de aceasta data", a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor de economie la scoala de afaceri IESE din Madrid a Universitatii Navara.

Bancile au fost deja obligate de guvern, in februarie, sa puna deoparte 53,8 miliarde de euro, pentru acoperirea costurilor si necesarului de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri