Marile banci europene vor continua sa preia institutii financiare mai mici si sa investeasca pe pietele emergente, inainte de a trece la fuziuni importante, comenteaza Reuters.

In ultima vreme, fuziunile transfrontaliere din Europa s-au accelerat, insa au implicat aproape intotdeauna preluarea unor banci mai mici. Potrivit analistilor, aceasta tendinta se va mentine.

Astfel, BNP Paribas a achizitionat Banca Nazionale del La-voro (BNL), din Italia, in timp ce grupul UniCredito a facut progrese in preluarea bancii rivale germane HVB. Tranzactiile au avut loc dupa achizitionarea bancii ipotecare britanice Abbey National de catre banca spaniola Santander, in 2005. Liderii bancari sunt incurajati de receptivitatea pietelor financiare fata de preluari, in pofida preturilor ridicate platite, uneori de trei pana la cinci ori valoarea activului net contabil. Bancile europene au fost interesate si de investitiile din Europa de Est si Turcia, care ofera un potential mai ridicat de dezvoltare decat pietele occidentale mature.

Astfel, saptamana trecuta, National Bank of Greece a platit un pret de 3,6 ori valoarea activului net al bancii Finansbank din Turcia, pentru o participatie de 46%.

Tot in Turcia, grupul financiar olandezo-belgian Fortis Bank a achizitionat anul trecut Disbank, in timp ce o divizie a General Electric a platit 1,56 miliarde dolari pentru o participatie la Garanti Bank. Grupul bancar austriac Raiffeisen a platit si el anul trecut un miliard de dolari pentru Bank Aval, din Ucraina, in timp ce banca italiana Intesa a preluat Ukrsotsbank, pentru 1,16 miliarde dolari. Alte tranzactii ar putea avea loc pe pietele locale fragmentate, din Italia si Portugalia, considera bancherii. Capitalia, a patra mare banca din Italia, a fost timp de mai multe luni in centrul speculatiilor de preluare, de catre Intesa sau San Paolo IMI, precum si de catre banci straine.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri