Consiliul European trebuie sa convina un pact de crestere economica pana la reuniunea urmatoare, programata pentru sfarsitul lunii iunie, precum si asupra unor investitii in educatie, locuri de munca si infrastructura prin "obligatiuni de proiect", potrivit cancelarului austriac, Werner Faymann, conform Mediafax.
Obligatiunile de proiect ar reprezenta un prim pas catre euro-obligatiuni.

Faymann, socialist-democrat, aflat la conducerea tarii in coalitie cu conservatorii austrieci, a declarat pentru cotidianul Oesterreich ca, in timp ce o iesire din zona euro a Greciei ar fi in teorie imaginabila, ar avea costuri mult mai mari, potrivit Bloomberg.

"Vreau ca la urmatoarea reuniune a Consiliului UE (28-29 iunie, n.r.) sa decidem deja asupra unui pact de crestere pentru Europa", a spus Faymann.

Politicienii europeni au fost incurajati sa vorbeasca mai mult despre crestere, in detrimentul austeritatii, dupa alegerea socialistului Francois Hollande ca presedinte al Frantei.

Hollande a cerut mai multe finatari de la Banca Europeana de Investitii (BEI), "obligatiuni de proiect" pentru finantarea programelor de infrastructura, o taxa pe tranzactii financiare si o utilizare mai buna a fondurilor structurale ale UE.

Masurile de austeritate au provocat proteste violente in unele state europene, mai ales Grecia.

Faymann a declarat ca este ingrijorat de situatia din Grecia, iar Austria poate sa continue sa contribuie la pachetul de ajutor international al tarii doar daca guvernul de la Atena adopta reformele convenite.

"Nimeni nu poate garanta pentru o prapastie fara fund", a spus el.

Intrebat daca isi inchipuie zona euro fara Grecia, Faymann a spus: "Nu-mi doresc asa ceva, in teorie multe sunt imaginabile. Doar am sa avertizez: va fi mult mai scumpa decat actualul ajutor financiar pentru Grecia".

Ministrul de Finante austriac, Maria Fekter, a afirmat anterior ca iesirea Greciei din zona euro nu este posibila juridic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri