Productia industriala a scazut in martie fata de februarie cu 0,4% in UE si cu 0,3% in zona euro, a anuntat luni Eurostat, spre dezamagirea economistilor si a pietelor, un nou semnal ca recesiunea Europei ar putea fi mai dura decat spera statele membre.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o crestere de 0,4% a productiei industriale din zona euro in martie fata de februarie, relateaza Mediafax.

Comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, indicatorul a scazut cu 1,9% in UE, respectiv cu 2,7% in zona euro, se arata intr-un comunicat transmis de Eurostat.

Datele publicate saptamana trecuta in Germania prezentau un peisaj mult mai optimist, cu o crestere puternica a productiei industriale in cea mai mare economie europeana.

Potrivit datelor Eurostat, productia industriala a Germaniei a crescut cu 1,3% in martie fata de februarie si cu 1,4% raportat la perioada similara a anului trecut, subliniind evolutia economica divergenta a statelor din interiorul zonei euro.

Multi economisti anticipeaza ca Eurostat va confirma marti ca zona euro a intrat in recesiune pentru a doua oara in ultimii trei ani, cu doua contractii economice consecutive in ultimul trimestru al anului trecut si primele trei luni din acest an.

Consumul din UE sufera din cauza efectelor programelor de austeritate menite sa reduca deficitele si datoriile statelor.

"Productia industriala aminteste din timp ca PIB-ul din primul trimestru va afisa contractie. Cu sanse mici ca presiunile fiscale sa se reduca in curand si cu reaprinderea crizei datoriilor de stat, performanta productiei industriale in acest an va fi probabil una modesta", comenteaza pentru Reuters un economist al ING.

Politicienii europeni au afirmat in mai multe randuri ca recesiunea nu va fi de amploare, urmata de o revenire in a doua jumatate a anului.
Insa performantele bune din luna ianuarie ale indicatorilor economici au disparut, iar sondajele din mediul de afaceri indica o recesiune mai profunda, determinata in principal de situatia din sudul zonei euro, din tari precum Grecia, Spania si Italia.

Estimarile economistilor indica o contractei economica de 0,2% a zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.

In Romania, productia industriala a scazut in primul trimestru, fata de ianuarie-martie 2011, cu 0,4% ca serie bruta, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 0,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Sttaistica (INS).

Potrivit datelor Eurostat, productia industriala a Romaniei a crescut in martie cu 0,7% fata de februarie si cu 0,1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, de la cel mai inalt ritm de crestere, la cel mai amplu declin