Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market, a anuntat ca va prelua 14,99% din operatorul bursier britanic London Stock Exchange (LSE), informeaza Reuters. Pachetul de actiuni va fi achizitionat de Nasdaq de la Threadneedle Asset Management pentru 645,77 milioane de euro ( 1,175 pence per actiune), operatorul american devenind in urma acestei tranzactii cel mai mare actionar al bursei britanice. Pretul pe care Nasdaq il va plati pentru a actiune LSE evalueaza bursa britanica la peste 4,31 miliarde de euro.

Anuntul vine la numai doua saptamani dupa ce bursa americana renuntase la oferta sa de preluare a LSE care se ridica la 3,48 miliarde de euro (950 pence per actiune), oferta care fusese oricum respinsa de bursa britanica. In luna februarie 2006, LSE a mai respins ca insuficienta o oferta de preluare in valoare de 580 pence per actiune venita din partea Macquarie Bank Ltd., cea mai mare banca de investitii din Australia. In luna martie 2005 operatorul bursei de la Frankfurt, Deutsche Boerse, si-a retras si el oferta de preluare a LSE, aceiasi decizie fiind luata si de operatorul bursier pan-european Euronext interesat si el de preluarea London Stock Exchange.

Analistii sunt de parere ca preluarea pachetului de 15% din LSE deschide calea preluarii integrale a bursei britanice de catre Nasdaq, cea de a doua bursa americana. O bursa trans-atlantica realizata in urma unirii Nasdaq cu LSE ar avea listate peste 6000 de companii cu o valuare totala de 7300 de miliarde de dolari. Prin comparatie New York Stock Exchange (NYSE), cea mai mare bursa din lume care dorea de asemenea preluarea LSE, are listate 2700 de companii a caror valoare de piata se ridica la 13.900 miliarde de dolari, potrivit datelor World Federation of Exchanges.

Anuntul a dus la o crestere spectaculoasa a cotatiilor LSE, ridicand o actiune LSE la valoarea de 1,19 pence, cu 15% mai mult comparativ cu o zi in urma. In ultimul an, perioada in care bursa britanica a fost curtata de mai multi operatori bursieri din lume, actiunile LSE au crescut cu 150%.

Tranzactiile lunare de la bursa londoneza insumeaza aproximativ 500 de miliarde de euro, din acest punct de vedere bursa londoneza fiind cea mai mare dupa bursele americane Nasdaq si NYSE). Nasdaq nu poate sa mai achizitioneze in urmatoarea saptamana mai mult de 10% din LSE, potrivit reglementarilor britanice. De asemenea, bursa americana trebuie sa isi limiteze participatia la 30%, altfel fiind obligata sa faca o oferta de preluare integrala a London Stock Exchange.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri