Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, ca si Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate de Eurostat, surpriza placuta pentru economisti si piete, care anticipau intrarea blocului monetar in recesiune.
Zona euro a reusit astfel sa evite la limita recesiunea in primele trei luni ale acestui an, insa criza datoriilor de stat a impins in stagnare economiile Frantei si Italiei, largind decalajul fata de Germania, noteaza Mediafax.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o contractie economica de 0,2% in zona euro in primul trimestru, dupa un declin de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul anterior.

Raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, iar cea a UE a crescut cu 0,1%.

In trimestrul al patrulea al anului trecut, atat zona euro, cat si UE au inregistrat o contractie economica de 0,3%. In termeni anuali, economia zonei euro a crescut cu 0,7% in ultimele trei luni din 2011, iar cea a UE cu 0,8%.

Intrarea zonei euro in recesiune in primul trimestru al acestui an era considerata aproape sigura, insa cresterea economica peste asteptari afisata marti de Germania pentru primul trimestru a contribuit decisiv la evitarea contractiei.

Recesiunea tehnica are insa mai mult semnificatie psihologica, iar evitarea la limita a unei noi periaode de declin nu marcheaza imbunatatirea conditiilor economice din zona euro.

Dimpotriva, indicatorii increderii in economia zonei euro pentru luna aprilie anunta o situatie dificila si in trimestrul al doilea, care ar putea fi reflectata printr-o noua contractie economica.

Economia Germaniei a crescut in primul trimestru cu 0,5% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, performanta de cinci ori mai solida fata de media estimarilor analistilor, de plus 0,1%, si de peste doua ori mai puternica decat cea mai optimista estimare, de 0,2%.

Decalajul economic dintre Germania si "sud" s-a adancit insa in primul trimestru. Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat stagnare economica, dupa o crestere modesta de 0,1% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Italia, afectata de criza datoriilor de stat si de efectele masurilor de austeritate, a afisat o contractie economica de 0,8% in primele trei luni, dupa scaderi de 0,7%, respectiv 0,2% in cele doua trimestre precedente.

Spania a intrat de asemenea in recesiune, cu minus 0,3% in ultimele doua trimestre incheiate, in timp ce Marea Britanie a inregistrat contractii de 0,2%, respectiv 0,3%, in ordine cronologica.

Romania este de asemenea in recesiune, cu scaderi de 0,1% in primul trimestru al acestui an si 0,2% in ultimele trei luni din 2011.

Economia Bulgariei a stagnat in primele trei luni dupa o crestere de 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a inregistrat o contractie de 1,3%, dupa staganre in octombrie-decembrie 2011.

Cehia a intrat in recesiune, cu o scadere de 1% in primul trimestru, precedata de o contractie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt inca disponibile, dupa o crestere de 1,1% in trimestrul patru din 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri