Inflatia anuala din zona euro a scazut in aprilie la 2,6%, de la 2,7% in martie, dar se mentine la niveluri relativ ridicate in contextul declinului economic remarcat in Europa pe fondul crizei datoriilor de stat si masurilor de austeritate, care afecteaza cererea in special in randul populatiei, informeaza Mediafax.

Tinta de inflatie a Bancii Centrale Europene este de sub, dar aproape de 2%, iar institutia a indicat in ultima perioada ca va respecta mandatul de stabilitate a preturilor ca principal obiectiv.

Rata lunara a inflatiei din zona euro a fost de 0,5% in aprilie, in linie cu asteptarile economistilor contactati de Reuters.

Cele mai scazute rate ale inflatiei anuale in aprilie sunt in Suedia (1%), Grecia (1,5%0, Irlanda si Romania (1,9% fiecare), iar cele mai ridicate in Ungaria (5,6%), Estonia (4,3%), Cehia si Polonia (4% fiecare).
Rata anuala a inflatiei a crescut in aprilie in 10 state UE si a scazut in 16 tari.

Cresterea preturilor in Europa in aprilie a fost generata in principal de sectorul energetic si cel vestimentar. Preturile din domeniul energiei au urcat cu 1,1% in aprilie fata de martie, iar inflatia din sectorul vestimentar a fost de 2,3%.

Costurile din sectorul alimentar au stagnat, iar preturile din sectorul educatiei si industria comunicatiilor au scazut, potrivit Eurostat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, Ungaria si Slovacia, cea mai ridicata inflatie din UE