Actionari ai JP Morgan Chase au dat banca in judecata, prin intermediul a doua procese separate, acuzand institutia financiara si conducerea acesteia de asumarea unor riscuri excesive care au dus la pierderi de cel putin 2 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Un purtator de cuvant al JP Morgan a refuzat sa comenteze procesele deschise la un tribunal din Manhattan, la cateva zile dupa ce directorul general Jamie Dimon a anuntat ca "o strategie gresita de hedging" a provocat o pierdere masiva luna trecuta.

"Ceea ce nu spune compania este ca acele pierderi au fost rezultatul unei schimbari marcante a modelului de riscuri acceptabile, nedezvaluita investitorilor, si a unei schimbari similare a unei divizii, dintr-una cunoscuta pentru plasamentele conservatoare intr-o firma cu tranzactii riscante pe termen scurt", se arata intr-una din plangeri.

Aceasta plangere a fost inaintata de James Baker, actionar din California, in numele JP Morgan Chase, impotriva directorului general Dimon, a directorului financiar Douglas Braunstein si a celorlalti membri ai consiliului de administratie.

A doua plangere a fost depusa de compania de servicii financiare Saratoga Advantage Trust, in numele unor detinatori de actiuni comune ale JP Morgan, si sustine ca Dimon si Braunstein au facut declaratii false, inselatoare si omisiuni, la o conferinta cu investitorii din luna aprilie.

Dimon a declarat saptamana trecuta ca banca a facut greseli "flagrante", iar pierderile de aproximativ 2 miliarde de dolari din tranzactiile cu instrumente derivate au fost auto-provocate.

JPMorgan ia in calcul recuperarea bonusurilor de la mai multi fosti si actuali directori executivi si angajati, inclusiv de la fostul director de investitii Ina Drew, a carei divizie a dezvaluit joi pierderea de 2 miliarde dolari.

Drew, care lucreaza de 30 de ani la JPMorgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensatii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari in actiuni, 4,7 milioane bonus in cash si 750.000 dolari salariu de baza. Ea si-a anuntat luni demisia.

Surse citate in presa internationala au afirmat in ultimele zile ca JPMorgan asteapta demisiile a trei directori executivi si ar putea concedia toti angajatii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzactii cu derivate financiare.

Departamentul de Justitie si Biroul Federal de Investigatii (FBI) din SUA au inceput o investigatie penala impotriva JP Morgan Chase, dupa pierderile de 2 miliarde de dolari inregistrate de banca in operatiunile de trading, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CEL.ro a dat in judecata eMag