Conflictul dintre Atena si Europa sau viceversa, capata trasaturi teatrale. Dilema despre care dintre cele doua va fi "deus ex machina" creeaza consecinte demne de Sofocle si Euripide in piata petrolului.
Tragedia greaca s-a nascut inainte de Christos si ilustreaza mitul omului supus greselii - hybris (care isi invinge destinul cu ajutorul zeilor). Mai tarziu, cand procesiunile s-au mutat in “agora” (piata ateniana), se nastea astfel teatrul. In tragedia greaca, conflictul nu avea si nu are nici astazi cum sa lipseasca. Se vorbea de catre multi contrastant despre oameni si zei, destine, caractere, pacate, iar miturile erau combinate cu povestirile.

Situatia politica din Grecia prezentului tine capul de afis si influenteaza semnificativ pretul petrolului. Neintelegerile de la Atena, dintre partidele parlamentare care au incercat de doua ori sa formeze un guvernul si au esuat, au condus astfel la formarea unui guvern interimar pana la… 17 iunie 2012, ziua alegerilor anticipate.

“Adio Acropole” dupa cum titra revista germana de mare tiraj DER SPIEGEL (nr. 20/ 14.05.2012)? Iata efectul pe pietele financiare internationale al acestor framantari politice: aprecierea monedei americane fata de moneda euro cu aproape 5 % in decursul catorva zile; scaderea masiva a burselor internationale; iar S&P - unul din indicii importanti ai bursei americane - a pierdut aproape 6 % in numai doua saptamani.

Refuzul minitrilor de finane din zona euro de a accepta noile compromisuri cerute de agora politica a Greciei de astazi a vlguit fora cumprtorilor de aciuni de la bursele lumii!

La alegerile generale, votantii greci isi vor manifesta probabil din nou nemultumirea fata de masurile dure de austeritate impuse de creditorii tarii. Astfel stanga radicala reprezentata de partidul Syriza castiga tot mai mult teren si este creditata astazi cu cele mai mari sanse in perspectiva alegerilor anticipate, candidand cu o platforma ce militeaza pentru ruperea intelegerilor internationale, renuntarea la planul de salvare si implicit la masurile de austeritate. Vom asista oare in curand la cantecul de sfarsit, ca sa ne mentinem in acelasi registru teatral?

Pretul la titeiul de tip Brent, relevant pentru spatiul european, a stagnat in ultima saptamana intr-un interval de 110 - 113 dolari SUA/ baril. Volatilitatea acestuia a fost in continuare ridicata. Pretul a variat aproape zilnic intre limitele acestui interval, in general constatandu-se o scadere a pretului in timpul sedintei de tranzactionare din Europa si o crestere a cotatiei spre inchiderea sedintei de tranzactionare din SUA.

La Bruxelles, ministrii de Finante din zona euro au insistat ca Grecia sa accepte pe deplin planul de salvare, ori – in caz contrar - consecintele, adica iesirea din blocul cu 17 membri al zonei Euro. Orice s-ar intampla, urmatoarele patru saptamani vor fi foarte agitate pentru pietele financiare cat si implicit pentru pretul titeiului. Sa fie oare vorba despre exodus cum era numit cantecul de final al tragediilor, interpretat de corul antic, care avea mereu ultimul cuvant?

Este greu de facut o previziune asupra evolutiei pretului la brent, atat timp cat evolutia pietelor financiare va fi influentata de rezultatul alegerilor din Grecia , iar orice stire despre Grecia sau despre sondajele viitoarelor alegeri va avea un impact destul de mare.
Daca ne gandim ca riscul izbucnirii unui conflict in zona golfului Persic, datorat programului de cercetare nucleara al Iranului, a fost unul din factorii principali care au dus la cresterea cotatiei la brent, pana la nivelul de 128,5 dolari SUA/ baril in luna martie 2012, acest factor de risc s-a diminuat considerabil. Cererea pentru titei la nivel mondial nu a crescut in comparatie cu oferta, care este mare, astfel era normal - daca putem spune asa - ca pretul sa scada pana la acest nivel.

In continuare pretul la titeiul de tip brent va ramane in zona de variatie 110 - 113 dolari SUA/ baril, cu riscul de a reactiona la orice stire despre situatia din Grecia. Astfel este posibil ca pretul sa scada mult la orice stire negativa, in timp ce la orice stire pozitiva cresterea va fi… limitata. Spre deosebire de scaderea indicilor bursieri si intarirea monedei americane care se datoreaza in cea mai mare parte situtiei politice din statul elen, pretul la brent era deja si s-a si mentinut in zona 110 - 113 dolari SUA/ baril. Practic restul pietelor financiare s-au corelat cu pretul la Brent.

Revenind in registrul lui Euripide: macaraua se utiliza in agora la ridicarea unui zeu sau a unei zeițe pe scen unde se presupunea c intra... zburând. Astfel s-a nascut expresia: „deus ex machina“ (zeul din masinrie), explicat astazi drept o interventie uimitoare a unui factor extern, neprevzut, care schimba cursul evenimentelor.

In concluzie, atata timp cat orice stire, receptata ca fiind negativa, privind evolutia situatiei din Grecia, ar putea fi astfel interpretata de catre piata drept un prolog la o posibila iesire a statului elen din zona euro, scaderile pietelor financiare vor fi semnificative iar pretul la brent va scadea si el. Cu siguranta! In timp ce stirile pozitive privind situatia din Grecia, ar avea ca efect o crestere a indicilor burselor si o posibila depreciere a monedei americane.

O potentiala crestere a pretului la Brent, datorata unui astfel de scenariu, este si va ramane limitata. Evolutia pretului va fi influentata mai mult de raportul cerere/ oferta si in general de alti factorii specifici cu au impact asupra evolutiei pretului la titei.

Din punct de vedere al analizei tehnice, nivelul de 100 dolari SUA/ baril s-a dovedit pana acum un nivel important de suport. Cotatia nu a inchis in nici o sesiune de tranzactionare sub acest prag. Pretul se mentine in continuare intr-un trend usor descrescator. Cateva inchideri succesive ale cotatiei peste nivelul de 113,50 dolari SUA vor semnala o posibila iesire din actualul trend si intrarea intr-un trend crescator spre si peste nivelul de 115 dolari SUA/baril. Aceasta evolutie pare insa putin probabila. Scaderea pretului sub nivelul de 110 dolari SUA/ baril poate duce la o accelarare a actualului trend descendent spre si poate chiar sub nivelul de 106 dolari SUA/ baril. Nu mai este mult si vom afla probabil cum se va incheia tragedia greceasca, cu care suntem contemporani. Deus ex machina, adica interventia miraculoasa a unei zeite numita astazi Europa, va avea, ca si in antichitate un scop bine definit: va provoca uimire va sugera solutia! Se va intampla aceasta (din nou) in agora ateniana?

Cine intarzia sau nu venea de loc, pierdea dreptul la indemnizatie. Ziua de 17 iunie 2012 se apropie si intreaga lume va privi spre Acropole la intalnirea Greciei cu istoria. Pretul petrolului asteapta!

Comentariu de Dan Berendel, trader international si proprietar am Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri