Arabia Saudita a devenit in martie cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia pentru prima data in ultimii sase ani, potrivit datelor Joint Organization Data Initiative, citate de Bloomberg.

Productia de petrol a Arabiei Saudite a crescut in martie aproape de maximul ultimilor 31 de ani, iar exporturile regatului au urcat totodata cu 3%, la maximul ultimilor 5 ani, pentru a compensa scaderea livrarilor din Iran, potrivit datelor guvernului saudit, citate de Joint Organization Data Initiative, informeaza Mediafax.

Arabia Saudita a produs in martie 9,923 milioane barili de petrol pe zi, in urcare cu 0,7%, aproape de cel mai ridicat nivel din 1980.

Rusia a pompat in acelasi timp 9,92 milioane de barili, cel mai ridicat nivel din februarie 2006.

Joint Organization Data Initiative este reglementata de Forumul International pentru Energie, cu sediul la Riad, si centralizeaza date de la guvernele statelor producatoare de petrol membre ale Fodumului.

Tarile membre ale Forumului asigura peste 90% din cererea de petrol si gaze naturale la nivel mondial.

Ministerul Energiei din Rusia estimeaza productia de petrol a tarii la 10,36 milioane barili pe zi in martie, insa metodogiile difera.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in octombrie 2008, cand ocupa functia de prim ministru, ca Rusia ar trebui sa exporte peste 10 milioane de barili de petrol pe zi timp de cel putin 10 ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Revolutia titeiului: cum se traduce scaderea pretului sub 50$/baril