FMI considera ca economia britanica are nevoie de lichiditati mai ample din partea Bancii Angliei si posibil de o reducere a dobanzii cheie, aflata deja la un minim record, in timp ce guvernul ar trebui sa atenueze programul de austeritate daca situatia se va inrautati, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Guvernul ar trebui sa intensifice eforturile pentru reluarea creditarii, cresterea investitiilor in infrastructura si, daca criza din zona euro se va agrava, sa ia in considerare reducerea temporara a taxelor pe vanzari si pe salarii.

"Cresterea economica este prea lenta, iar somajul, inclusiv in randul tinerilor, este prea mare. Sunt necesare politici de sustinere a cererii, inainte ca ritmul lent de crestere sa devina persistent", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, dupa ce FMI a prezentat un raport privind perspectivele economiei britanice.

Marea Britanie a revenit in recesiune la inceputul acestui an, iar escaladarea crizei din zona euro risca sa inrautateasca situatia.

"Daca evolutia economiei va fi sub estimari, ar trebui sa fie luata in considerare relaxarea politicii fiscale", a spus Lagarde.

Apelul FMI ar putea da posibilitatea ministrului de Finante George Osbourne sa atenueze planul de austeritate aplicat de guvern.

Intr-un raport separat, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a apreciat ca strategia economica a Marii Britanii este corecta, dar a mentionat riscurile la care este expusa tara, reprezentate de incetinirea cresterii economiei mondiale si pretul mare al petrolului.

Osbourne a declarat ca ambele rapoarte arata ca guvernul se afla pe drumul corect.

Potrivit FMI, sarcina de stimulare a economiei revine in primul rand Bancii Angliei, careia ii cere sa reia un program de achizitii de obligatiuni pentru cresterea lichiditatilor din economie si posibila reducere a dobanzii cheie, in prezent de numai 0,5%.

Banca Angliei a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 325 de miliarde de lire sterline cu bani nou tipariti, pentru sustinerea economiei, dar a oprit programul in aceasta luna, din cauza temerilor legate de inflatie, care se mentine la un nivel ridicat.

Foto:
socialwhitepages.ca


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri