Intr-un raport privind stabilitatea financiara mondiala, dat publicitatii de curand, Fondul Monetar International (FMI) atentioneaza ca, desi cresterea economica la scara mondiala va ramane una solida in 2006 si in aniiurmatori, exista o serie de riscuri financiare care se fac tot mai simtite si care cer masuri urgente din partea guvernelor.

"Cresterea ratelor dobanzii (care este legata de inflatie) si schimbarile din ciclul creditului, atat pentru intreprinderi, cat si pentru persoanele fizice" se afla in fruntea ingrijorarilor exprimate de catre membrii FMI. "Riscul este totusi atenuat de faptul ca majoritatea imprumuturilor ipotecare sunt cu o rata fixa si pe termen lung", adauga raportul, citat de cotidianul francez Le Monde.

In plus, potrivit directorului departamentului pietelor de capital, Gerd Husler, politica de crestere a ratelor dobanzii, dusa de catre bancile centrale, nu poate fi considerata negativa in conditiile in care este dublata de o comunicare suficienta, dupa cum se straduieste sa realizeze Banca Centrala Europeana.

Pericolul in Europa: cresterea creditelor

Un pericol mult mai mare, potrivit lui Gerd Husler, poate veni insa dinspre tendinta guvernelor sau a organismelor financiare de a incuraja persoanele fizice, care nu dispun de informatie, de a juca pe pietele financiare. "O cultura financiara slaba si o capacitate mare de asumare a riscurilor poate constitui un cocktail exploziv".

Detaliind studiul pe regiuni, FMI avertizeaza ca, in cazul economiilor emergente din Europa, "cresterea rapida a creditelor, cu precadere in Europa de Est, pe fondul expansiunii bancilor straine care se arunca in lupta pentru castigarea unor cote mai bune de piata, reprezinta riscul principal". "Autoritatile au luat masuri precum cresterea rezervelor obligatorii si reguli de prudenta mult mai severe pentru a incetini cresterea creditelor, insa rezultatele sunt contestabile", observa FMI.

Greenspan: La nivel global, pretul activelor va scadea

Intr-o analiza separata, fostul presedinte al Rezervei Federale Americane (Fed), Alan Greenspan, a avertizat asupra posibilitatii ca excedentul de lichiditati de pe piata internationala sa conduca la un declin al preturilor activelor. Reuters precizeaza ca renumitul specialist american in finante si-a expus punctul de vedere in cadrul unei conferinte ce a reunit, la Seul, un mare numar de experti in domeniu din diverse tari ale lumii, in primul rand din zona asiatica. Greenspan a subliniat in interventia sa ca valoarea de piata a activelor la scara globala a crescut mult mai repede decat cuantumul nominal al Produsului Intern Brut, ca urmare a declinului, de-a lungul anilor, al ratei reale a dobanzilor pe termen lung.

O astfel de evolutie nu poate continua la nesfarsit, a mai spus Greenspan, dar nici nu a oferit o data la care ar putea incepe diminuarea preturilor respective. In opinia sa, actualele dezechilibre din economia globala ar putea fi corectate daca tarile cu ritmuri de crestere economica inalte vor lua masuri de intarire a monedelor proprii.
Aceasta idee a fost de fapt replica la o sugestie ca tarile din Asia sa aiba propriul Plaza Accord, similar unuia incheiat de SUA cu Europa si Japonia privitor la interventia coordonata pe piata de schimb pentru slabirea dolarului si reducerea deficitului comercial al SUA.

Economistul american a deplans faptul ca documentul Sarbanes-Oxley, o lege promulgata in Statele Unite pentru managementul corporatist, a descurajat unele companii straine sa faca oferte publice initiale (IPO) pe piata bursiera americana. Sarbanes-Oxley, a comentat Greenspan, este un act normativ care creste in mod drastic povara birocratica a companiilor listate. Pe langa costul acestor proceduri, legea introduce conditii mai dure din punct de vedere legal pentru directorii corporatiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri