Ucraina a facut investitii mari in infrastructura pentru organizarea Campionalului European de fotbal 2012, dar veniturile aduse de turneu nu vor compensa nici pe de parte costurile astronomice, de peste 10 miliarde de euro, agravate si de coruptie, potrivit analistilor citati de AFP.
"Amenajarile si pregatirile pentru competitia care va fi co-organizata cu Polonia in perioada 8 iunie-1 iulie au costat statul ucrainean peste 10 miliarde de euro, in timp ce incasarile vor atinge maxim o jumatate de miliard de euro", estimeaza Erik Naiman, analist la grupul de investitii Capital Times.

Aceste cheltuieli, comparabile cu cele suportate de Grecia pentru Olimpiada 2004 de la Atena, reprezinta o povara prea grea pentru o tara al carei PIB este de 3.600 de dolari pe cap de locuitor pe an, potrivit datelor FMI si citate de Mediafax.

Atunci cand Ucraina a fost desemnata in 2007 ca organizatoare a Euro 2012, statul spera ca cheltuielile legate de pregatirea competitiei de fotbal, a doua ca importanta dupa Cupa Mondiala, vor fi acoperite in proportie de 60% de investitori privati.

Criza economica mondiala declansata in 2008 a lovit in plin statul ucrainean, al carui PIB s-a prabusit anul urmator cu 14,8%, obligand Kievul sa revizuiasca planurile de finantare a Euro 2012.

"Companiile private nu au mai avut bani sa investeasca in acest eveniment", a explicat Naiman.

In plus, climatul economic din Ucraina este prea putin favorabil investitorilor, tara fiind plasata pe locul 152 din 183 de state in clasamentul Bancii Mondiale privind usurinta de a face afaceri. Contributia privata la pregatirea campionatului de fotbal a fost constructia si modernizarea stadioanelor de la Donetk si Harkov, doua din cele patru orase gazda din estul tarii.

Restul lucrarilor au fost finantate prin fonduri publice, respectiv modernizarea unor stadioane din Kiev si Liov, in vestul tarii, constructia unor noi terminale la aeroportuile din patru orase gazda si reabilitarea unor drumuri. Pentru a face fata situatiei, statul ucrainean s-a indatorat din greu, finantand 80% din cheltuieli prin emisiuni de obligatiuni pe piata interna, cu dobanzi anuale de 10%-20%, a aratat Naiman.

"Ucraina va plati aproximativ 1 miliard de dolari pe an timp de mai multi ani doar pentru a acoperi dobanzile acestor imprumuturi", a avertizat analistul.

Sub pretextul efectuarii rapide a lucrarilor, guvernul a modificat legislatia pentru a evita organizarea de licitatii pentru atribuirea contractelor, sustin criticii autoritatilor de la Kiev. Astfel, numeroase contracte au fost atribuite unor grupuri considerate apropiate unor inalti responsabili guvernamentali, iar cheltuielile statului au fost amplificate de coruptie, subliniaza analistii.

"Mita oferita pentru majoritatea proiectelor atinge 40% din valoarea contractelor", potrivit lui Andrew Wilson, analist la Centrul european pentru relatii externe din Londra.

Pentru a inrautati situatia, scandalurile din jurul Euro 2012 s-au multiplicat in Ucraina, in ultimele luni.
Astfel, conditiile in care este incarcerat fostul premier Iulia Timosenko i-a determinat pe liderii mai multor state europene sa avertizeze ca vor boicota Ucraina si nu vor mai veni la meciuri.

Pe plan economic, cresterea astronomica a tarifelor de cazare in perioada campionatului ar putea sa antreneze o reducere importanta a castigurilor in conditiile in care numarul suporterilor straini asteptati in Ucraina, estimat initial la 800.000 de persoane, risca sa scada la jumatate, anticipeaza analistii.

Grupul austriac Erste estimeaza la 30 de miliarde de euro cheltuielile facute de Polonia si Ucraina pentru organizarea campionatului european de fotbal si la aproximativ un milion de turisti straini in cele doua tari pe perioada competitiei sportive. Incasarile aduse de turistii straini sunt evaluate la cel putin 800 de milioane de euro.

In Ucraina, investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura si pregatiri pentru eveniment au totalizat 10,4 miliarde euro, adica 9% din PIB-ul anual al tarii, iar economia locala a castigat 69.000 de noi locuri de munca. In Ucraina sunt asteptati 500.000 de turisti care vor cheltui 400 milioane euro, potrivit Erste.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri