Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a sporit presiunile asupra Greciei, afirmand ca are mai multa compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariana privati de scoli decente, decat pentru multi dintre greci, care ar trebui sa inceapa sa-si plateasca taxele, relateaza The Guardian, potrivit Mediafax.
Intr-un interviu fara compromisuri acordat publicatiei britanice, Lagarde a insistat ca a venit timpul ca Grecia sa plateasca si a afirmat foarte clar ca FMI nu are intentia sa atenueze termenii programului de austeritate.

Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani si jumatate de criza, ca parintii greci trebuie sa isi sume responsabilitatea, in cazul in care copiii lor sunt afectati de reducerea cheltuielilor.

"Parintii trebuie sa isi plateasca taxele", a spus ea.

Grecia a fost nevoita sa se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor si cheltuielilor publice, in schimbul celui de-al doilea program de asistenta financiara, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE si a Bancii Centrale Europene.

Intrebata daca poate sa nu se gandeasca la mamele din Grecia care nu au acces la moase sau la pacientii care nu pot obtine medicamente vitale, Lagarde a replicat ca mai mult se gandeste la copiii din Africa.

"Ma gandesc mai mult la copilasii de la o scoala dintr-un satuc din Niger, care au acces la invatatura doua ore pe zi, impartind cate trei un scaun si care sunt doritori sa aiba o educatie. Ma gandesc tot timpul la ei, pentru ca au mai multa nevoie de ajutor decat oamenii din Atena", a spus sefa FMI.

Lagarde considera ca criza datoriilor suverane nu si-a urmat inca tot cursul.

"Stiti ceva? In privinta Atenei, ma gandesc mereu la toti acei oameni care incearca sa eludeze fiscul", a spus ea, adaugand ca se gandeste la fel atat la grecii privati de serviciile publice cat si la cetatenii care nu isi platesc taxele.

"Cred ca ar trebui sa se ajute unii pe altii, colectiv, prin plata taxelor", a precizat sefa FMI.

Intrebata daca afirma, in esenta, ca grecii si alti europeni s-au simtit bine iar acum a venit timpul sa plateasca, Lagarde a raspuns "exact".

Interventia lui Lagarde a avut loc dupa ce guvernul interimar al Greciei s-a intrunit pentru a discuta despre scaderea drastica a veniturilor bugetare, iar remarcile sale scot in evidenta nerabdarea in crestere a comunitatii internationale.

La nivel european, inclusiv in Germania si Franta, au aparut informatii privind pregatirea unor planuri de rezerva in cazul iesirii Greciei din zona euro.

Venizelos: Lagarde a insultat grecii, cerandu-le sa isi plateasca impozitele

Seful partidului socialist elen, Evangelos Venizelos, a declarat ca directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insultat grecii, carora le-a cerut sa isi plateasca impozitele, relateaza AFP.

"Nimeni nu poate umili poporul elen in timpul crizei si ma adresez in special doamnei Lagarde care, prin exprimarea sa, a insultat grecii. Ii cer sa revizuiasca, sa regandeasca ce a vrut sa spuna", a afirmat Venizelos la un post elen de televiziune.

Partidul socialist PASOK condus de Venizelos a pus in practica programul de austeritate impus de FMI, UE si BCE, in schimbul sprijinului financiar international.

Politica de austeritate aplicata in Grecia la presiunea creditorilor internationali, intre care si FMI, a fost respinsa masiv de greci la alegerile parlamentare de pe pe 6 mai, prin sustinerea unor partide anti-reforme.

Partidul PASOK, care a acceptat masurile de austeritate pentru evitarea falimentului tarii, a platit cel mai greu pret, plasandu-se pe locul al treilea, in urma conservatorilor Noua Democratie si a partidului de extrema stanga Syriza, care respinge austeritate.

Incapacitatea de formare a unui guvern a dus la organizarea unui nou scrutin, pe 17 iunie, iar PASOK se mentine in sondaje pe locul al treilea.

Foto: socialwhitepages.ca


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri