Costurile de finantare platite de Spania au crescut miercuri, iar bursa de la Madrid a atins minimul ultimilor noua ani, din cauza nervozitatii tot mai intense a investitorilor privind criza din sectorul bancar spaniol, transmite Reuters.
Criza bancara din Spania, rezultatul franarii bruste a economiei dupa spargerea balonului speculativ de pe piata imobiliara, a facut echipa cu incertitudinile privind viitorul Greciei in zona euro si a reaprins criza datoriilor de stat din Europa, impingand euro la minimul ultimilor doi ani fata de dolar, de 1,2454 dolari pe unitate, scrie Mediafax.

Scaderea burselor europene s-a accentuat dupa aflarea rezultatelor unei runde de finantare organizate miercuri de Italia, care a platit un randament de 6,03% pentru a convinge investitorii sa cumpere obligatiunile cu maturitatea la 10 ani.

Madridul a anuntat ca ar putea finanta prin emisiuni de obligatiuni recapitalizarea institutiei de credit Bankia, nationalizata saptamana trecuta. Randamentul de referinta al obligatiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut pe pietele secundare la 6,67%, aproape de cel mai ridicat nivel de la formarea zonei euro si de pragul critic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au apelat la ajutor financiar extern.

Ministerul spaniol al Economiei a cautat sa amortizeze impactul informatiilor publicate de Financial Times, potrivit carora Banca Centrala Europeana ar fi respins un plan prelimnar de salvare a Bankia prin "indoparea" institutiei cu titluri de stat care ar putea fi utilizate drept colateral in operatiunile de refinantare ale BCE.

Bankia, a patra banca spaniola, are nevoie de un pachet de "bailout" estimat la 23,5 miliarde euro.

"Spania nu a formulat nicio propunere fata de BCE privind finantarea planului de salvare a Bankia, astfel ca ar fi destul de greu sa aiba o opinie. Ministerul Economiei mentine ca prima optiune accesarea pietelor pentru recapitalizarea bancii", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului.

Influentul ziar german Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza ca, prin apelarea la astfel de "trucuri", Spania provoaca in piete aceeasi neincredere pe care cauta sa o evite cu orice pret.

Intre timp, BCE a dezmintit informatia si a precizat ca nu a fost consultata privind astfel de planuri, astfel ca nu avea cum sa-si exprime pozitia. Totusi, institutia s-a aratat dispusa sa ofere consultanta privind planurile de recapitalizare a marilor banci spaniole.
Investitorii ingrijorati de criza financiara din Spania s-au razbunat pe Italia, ale carei costuri de finantare pe 10 ani au depasit 6% pentru prima data in acest an.

Si Washingtonul da semne de anxietate, un oficial al Trezoreriei SUA fiind delegat in Europa pentru discutii in Grecia, Germania, Spania si Franta, despre "planurile lor de asigurare a stabilitatii si cresterii economice in Europa".

O deteriorare brusca a situatiei economice din Europa ar fi o amenintare serioasa pentru economia SUA, inoportuna in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din noiembrie.

Premierul spaniol Mariano Rajoy insista ca guvernul de la Madrid nu are nicio intentie de a solicita un acord de finantare internationala de la UE sau FMI, pentru banci sau pentru stat.

Insa demisia guvernatorului Bancii Spaniei, Fernandez Ordonez, cu o luna inainte de expirarea mandatului a accentuat temerile privind criza bancara din Spania si relatiile cu institutiile europene.

Subliniind dificultatile cu care se confrunta Spania in incercarea de a atinge tintele de deficit bugetar in contextul recesiunii, Ordonez a afirmat ca veniturile din taxe s-ar putea plasa sub estimarile guvernului, iar cheltuielile ar putea iesi din grafic.

Oficialul, care se va retrage pe 10 iunie, recomanda cresterea taxei pe valoare adaugata din 2013, daca tintele de deficit din acest an nu vor fi atinse.

Tensiuni in Europa


Grecii se pregatesc pentru o noua runda de alegeri anticipate, dupa ce scrutinul din 6 mai nu a rezultat in formarea unei coalitii de guvernare. Partidele care se opun masurilor de austeritate au marcat victorii importante pe 6 mai. Cele mai recente sondaje sugereaza ca preferintele electoratului ar putea inclina spre partidul conservator Noua Democratie, care sustine implementarea acordului convenit cu UE si FMI, insa rezultatul alegerilor ramane incert pana in ziua votului.

Cu trei saptamani inainte de alegerile din 17 iunie, care ar putea stabili daca Grecia ramane sau pleaca din zona euro, cea mai mare banca din tara, National Bank of Greece, a avertizat ca populatia se va confrunta cu urmari dramatice in cazul iesirii din uniunea monetara, precum injumatatirea veniturilor, cresterea somajului la 34% si o inflatie de 30%.

Intre timp, irlandezii se pregatesc sa voteze, joi, in cadrul referendumului privind tratatul de disciplina bugetara al UE. Avizarea tratatului de catre populatie este considerata preconditie pentru continuarea sprijinului financiar extern acordat Irlandei de UE si FMI.

Sondajele de opinie anunta o victorie fara emotii pentru sustinatorii tratatului fiscal, insa reaprinderea crizei din zona euro intuneca perspectivele statului irlandez de a reveni la finantarea din piete in conditii normale incepand de anul viitor.
Randamentele obligatiunilor germane de referinta au atins miercuri un nou minim record, de 1,34%, in timp ce indicele IBEX al bursei de la Madrid a coborat cu 1,2% si a atins minimul ultimilor noua ani, fiind in retragere cu 28% de la inceputul anului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri