Cel mai mare asigurator pentru riscuri comerciale la nivel mondial, Euler Hermes, a decis sa nu mai asigure exporturile in Grecia, din cauza pericolului sporit ca furnizorii sa nu mai fie platiti in cazul in care statul elen va fi nevoit sa iasa din zona euro, transmite Reuters.
Compania Euler Hermes este controlata de grupul german Allianz.

"Euler Hermes a decis sa nu mai asigure livrarile in Grecia, in viitorul previzibil", a declarat miercuri un purtator de cuvant al companiei, informeaza Mediafax.

El a precizat ca Euler Hermes va onora contractele existente, dar nu va mai subscrie noi polite, decizia urmand sa fie revizuita de indata ce situatia se va imbunatati.

O iesire a Greciei din zona euro ar obliga companiile elene sa revina la drahma, care se va deprecia drastic fata de euro. Acest fapt ar limita capacitatea importatorilor greci sa achite facturile in euro, provocand furnizorilor europeni pierderi mari.

Asiguratorii pentru riscuri comerciale isi evalueaza expunerea la Grecia, inainte de alegerile parlamentare de pe 17 iunie, din cauza temerilor ca partidele care se opun masurilor de austeritate prevazute in programul international de sustinere ar putea castiga scrutinul, ceea ce ar putea duce la iesirea tarii din zona euro.

'Este un moment de cumpana. Toata lumea urmareste ce se intampla si incearca sa faca planuri de protectie", a declarat Richard Talboys, director pentru riscuri politice si comerciale la brokerul de asigurari Willis.

Asiguratorii pentru riscuri comerciale si-au redus expunerea si la Spania si Italia, desi nu exista un pericol imediat ca acestea sa iasa din zona euro, a declarat Vincent McCue, director la brokerul de asigurari Marsh.

Acesti asiguratori au fost criticati in timpul crizei din 2008, pentru ca au refuzat sa mai incheie contracte de asigurari, intrerupand lanturile de furnizori si obligand mai multe guverne europene sa intervina cu scheme de asigurari sustine de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri