Inflatia din zona euro a scazut in luna mai la 2,4%, minimul ultimelor 15 luni, de la 2,6% in aprilie, Banca Centrala Europeana (BCE) castigand astfel spatiu de manevra pentru o eventuala reducere a dobanzilor in vederea stimularii cresterii economice, transmite Reuters.

Rata anuala a inflatiei din zona euro a scazut in mai la 2,4%, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, scrie Mediafax.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o inflatie de 2,5%.

Rata de crestere a preturilor de consum din mai este cea mai redusa din februarie 2011, insa se mentine peste tinta BCE pe termen mediu, de putin sub 2%.

Consiliul de politica monetara al BCE se reuneste saptamana viitoare, iar majoritatea economistilor anticipeaza inghetarea dobanzii de referinta pana la finele anului viitor. Cativa analisti spera insa la o reducere a dobanzii pana la sfarsitul acestui an.

Spania, impotmolita intr-o recesiune insotita de criza bancara, a cerut BCE sa reia infuziile de lichiditate in piete prin achizitia de obligatiuni de pe pietele secundare, insa institutia nu a dat niciun semnal in acest sens.

Presedintele BCE Mario Draghi le-a cerut liderilor europeni sa-si clarifice de urgenta "viziunea privind euro" sau sa riste dezastrul, precizand ca banca centrala nu poate umple golul de natura politica.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica