Economia Statelor Unite a crescut in primul trimestru cu 1,9%, a anuntat Departamentul Comertului, revizuind estimarea precedenta, de 2,2%, ca urmare a unui avans mai lent al stocurilor si reducerilor de cheltuieli mai ample in sectorul public, transmite Bloomberg.

Cheltuielile de consum la retaileri si dealeri de masini au sustinut avansul in primele trei luni ale anului, in timp ce investitiile companiilor au incetinit. Amenintarea agravarii siatuatiei in Europa amplifica temerile ca economia americana va avea probleme in a genera o crestere mai accelerata, scrie Mediafax.

"Cresterea depinde de consumator si de capacitarea acestuia de a sustine recuperarea. In primul trimestru au contribuit destul de bine. Ma tem ca situatia nu va continua, deoarece s-a bazat pe cifre mai bune pentru piata muncii, al caror efect se pierde deja", a declarat Aneta Markowska, senior economist la divizia din New York a Societe Generale.

Cea mai mare economie a lumii a crescut cu 3% in ultimul trimestru al anului trecut.

Doua rapoarte separate privind piata muncii au aratat, joi, un numar mai mare decat asteptarile in cazul cererilor pentru somaj din ultima saptamana, precum si o crestere mai redusa decat se anticipa a numarului de angajati din sectorul privat in mai.

Numarul cererilor pentru somaj a urcat cu 10.000, la 383.000 in saptamana incheiata la 26 mai, peste asteptarile de 377.000.

Totodata, numarul de angajati din sectorul privat a urcat cu 133.000 in mai, potrivit datelor firmei ADP Employer Services, in timp ce analistii anticipau 150.000.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele mai mari temeri ale romanilor legate de bugetul familiei