Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, transmite Reuters, scrie Mediafax.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.

"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.

Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.

Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple injectii de lichiditate vor fi insuficiente.

Liderii europeni trebuie sa se asigure ca bancile vor directiona acei bani catre economia reala, pentru a preveni o criza a creditului asemanatoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008.

"Daca bancile vor primi ajutoare de urgenta, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua sa-si finanteze clientii", a spus Zoellick.

Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea sa stabileasca garantii de finantare pentru tari precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicatiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a dezmintit joi informatii aparute in presa conform carora creditorul de la Washington ar pregati un pachet de asistenta pentru Spania.

Lagarde a precizat ca FMI nu a primit nicio cerere de finantare din partea Madridului.

Spania a anuntat recent ca guvernele regionale, puternic indatorate, au de refinantat in acest an datorii de 36 miliarde euro, cu mult peste suma indicata anterior, de 8 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri