Guvernul chinez pregateste o strategie pentru eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, incercand sa evite o noua recesiune globala, a declarat un oficial de la Beijing pentru ziarul China Daily, preluat de MarketWatch.

"Guvernul pregateste planuri pentru cel mai pesimist scenariu, in care Grecia ar parasi zona euro in acest an", a afirmat oficialul chinez, scrie Mediafax.

Planul vizeaza atenuarea impactului iesirii Greciei din zona euro asupra cursului valutar, fluxurilor de capital si schimburilor comerciale, potrivit altor surse apropiate situatiei, care au precizat ca strategia este elaborata de ministerele Finantelor si Comertului.

Grecii merg la urne pe 17 iunie pentru o noua runda a alegerilor parlamentare, dupa ce scrutinul din 6 mai nu a rezultat in stabilirea unei coalitii de guvernare.

Partidele care se opun masurilor de austeritate convenite cu UE, FMI si BCE au inregistrat scoruri importante la inceputul lunii mai, antrenand temerile ca Grecia ar putea abandona acordul de finantare externa, ceea ce poate conduce la faliment si plecarea din zona euro.

Cresterea economica a Chinei a incetinit in ultimele trimestre, afectata de scaderea cererii din Europa, principala piata de desfacere a industriei chineze.

Economia zonei euro a evitat la limita recesiunea in primul trimestru, afectata de masurile de austeritate si de accesul dificil la credit, presiunile din sistemul bancar amintind de perioada falimentului Lehman Brothers.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Furtuna de toamna: Ce evenimente vor marca pietele financiare