Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei, scrie Mediafax.

O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii, relateaza AFP.

"Ar fi pur si simplu o noua posibilitate, creativa, trebuie sa recunoastem, de sifonare a solvabilitatii germane. Tarile din zona euro trebuie sa isi asume fiecare responsabilitatea propriilor banci", a declarat Christian Lindner, lider regional important al FDP, publicatiei Handelsblatt.

Liderul deputatilor FDP, Rainer Bruderle, considera la randul sau ca infiintarea unui uniuni bancare va da impresia ca "nu avem incredere in mecanismele actuale".

Ideea a fost primita cu rezerve, marti, si de conservatori din CDU/CSU, dar si de autoritatea de reglementarea a pietei financiare, Bafin.

Deputatul CDU Michael Fuchs a declarat miercuri, pentru Handelsblatt, ca o astfel de uniune bancara "este fundamentata pe socialism" si ca "nu se poate impune contribuabililor garantarea depozitelor altor europeni".

Merkel nu respinge in totalitate ideea unei supravegheri centralizate a bancilor europene, dar o impinge intr-un orizont mai indepartat, in care zona euro va fi mai integrata, in special in privinta politicii bugetare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Radiografia educatiei: cati tineri tin la diploma si merg la facultate