Banca centrala a Chinei a coborat dobanda de politica monetara pentru prima data din 2008, pentru a stimula cresterea economica pe fondul scaderii cererii din zona euro, decizia contribuind la cresterea burselor europene si a indicilor futures pentru pietele din SUA si Asia, informeaza Mediafax.
Banca Populara a Chinei a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%, cu efect din 8 iunie, potrivit unui comunicat afisat pe site-ul institutiei.

Decizia semnaleaza ingrijorarea autoritatilor chineze privind impactul costurilor de finantare asupra cheltuielilor companiilor si cresterii economice, noteaza Bloomberg.

Consiliul de Stat de la Beijing avertiza, in luna mai, ca riscurile la adresa cresterii sunt tot mai intense, dupa ce trei oficiali de la banca centrala au declarat pentru Bloomberg ca cele mai mari banci chineze ar putea rata tintele de creditare pentru prima data in ultimii sapte ani, din cauza cererii reduse.

Majoritatea economistilor anticipau ca banca centrala de la Beijing nu va cobori dobanda cheie in acest an, optand pentru scaderea rezervelor minime obligatorii in sprijinul creditarii.

Ultima modificare a dobanzii de politica monetara a Chinei a fost operata in iulie 2011, cand rata a fost ridicata cu 0,25 puncte, la 6,56%.

Institutia a redus de asemenea, joi, rata pentru depozitele pe un an de la 3,5% la 3,25%.

Banca centrala a Chinei a coborat ultima data dobanda cheie in 2008, odata cu lansarea programului guvernamental de stimulare economica de 4.000 miliarde yuani (586 miliarde de dolari), menit sa combata impactul crizei financiare mondiale. Dobanda a fost apoi ridicata cu 0,25 puncte in iulie 2011 si a ramas neschimbata de atunci.

Institutia a redus de asemnea rezervele minime obligatorii in trei randuri in noiembrie 2011, apoi in februarie si mai 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri