Rezervele de valuta ale Bancii Nationale a Elvetiei au urcat la 304 miliarde de franci elvetieni (253 miliarde de euro) in mai, de la 238 miliarde de franci (198 miliarde de euro) in aprilie, ca urmare a interventiilor pentru limitarea aprecierii monedei tarii in raport cu euro, informeaza Mediafax.

Interventiile bancii centrale prin vanzarea de franci sunt primele incepand cu luna septembrie a anului trecut, cand a plafonat cursul la 1,2 franci pe euro si a promis ca se va implica ori de cate ori va fi necesar pentru a deprecia moneda prea puternica a tarii, potrivit Financial Times.

Francul elvetian este considerat de investitori un plasament sigur in actualul context de instabilitate, insa Banca Elvetiei nu permite aprecierea monedei, cauzata de achizitiile masive de franci de catre straini, pentru a nu pune presiune prea mare pe exporturile tarii.

Analistii din piata valutara estimeaza ca banca a cheltuit pana la 65 de miliarde de franci (54 miliarde de euro) cumparand euro in mai, in contextul escaladarii crizei.

"Cred ca este o crestere semnificativa. Daca banca trebuie sa continue sa intervina in acest ritm, ar putea aparea noi temeri privind balanta de active a institutiei", a afirmat Aditya Bagaria, analist la Credit Suisse.

Traderii de valuta au raportat vanzarea unor volume mari de franci in mai, dupa ce ingrijorarile legata de Grecia si Spania s-a amplificat, iar cererea pentru moneda elvetiana a crescut in randul investitorilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Banca Elvetiei se asteapta la cele mai mari pierderi din istorie