Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru bancile spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, guvernul condus de Mario Monti avand misiunea grea de a evita "sucombarea" in fata unui eventual asalt venit din piete, potrivit unei analize Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management, din Londra, conform Mediafax.

Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia. Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anuntat sambata ca va solicita un ajutor de 100 miliarde euro de la zona euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.

Temerile privind bancile si finantele publice din Spania au impins in luna mai costurile de finantare ale statului la noi recorduri. Neincrederea din piete a provocat si cresterea dobanzilor Italiei.

"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E clar ca lumina zilei si a fost intotdeauna ca situatia Spaniei este mult mai grava decat a Italiei. Asta nu a aparat Italia de efecte de revarsare din Spania", potrivit unui analist d ela Spiro Sovereign Strategy, Londra.

Moneda euro s-a apreciat luni pe pietele asiatice, datorita ajutorului convenit in weekend pentru bancile spaniole. Moneda unica europeana a urcat la Tokyo cu 0,9% fata de dolar, la 1,263 dolari/euro.

Indicii bursieri din Asia au inregistrat de asemenea cresteri importante, cu MSCI Asia Pacific in urcare cu 1,7%.

Italia este in grafic pentru atingerea tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 3% din PIB, iar guvernul a trecut deja pe excedent in cazul balantei care exclude serviciul datoriei de stat. Astfel, datoria de stat a Italiei ar putea trece in curand pe scadere, dupa ce a atins varful la aproximativ 120% din PIB.

Somajul este de 10,2% in Italia, mai putin de jumatate fata de nivelul de 24% din Spania, iar economia italiana nu a trecut prin prabusirea pietei imobiliare, astfel ca bancile din peninsula sunt relativ stabile.

Anul trecut, deficitul bugetar al Italiei a fost de 3,9% din PIB, mai putin de jumatate fata de cel al Spaniei.

Pe de alta parte, serviciul datoriei de stat suportat de guvernul de la Roma este de peste doua ori mai ridicat fata de cel platit de Spania, situatie grava intr-o tara unde cresterea economica a fost sub media UE pentru mai bine de 10 ani.

Economia italiana se va contracta in acest an cu 1,7%, iar cea spaniola cu 1,6%, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Italia este perceputa in mod normal drept un debitor mai riscant decat Spania, in principal din cauza gradului ridicat de indatorare, insa trendul s-a inversat de la inceputul acestui an, odata ce pietele au inceput sa inteleaga cat de serioase sunt problemele din sistemul bancar spaniol, iar guvernul s-a vazut nevoit sa ridice tinta de deficit bugetar.

Totusi, randamentul Italiei pentu obligatiunile cu maturitatea la 10 ani a urcat in luna mai peste pragul de 6% pe pietele secundare, iar spread-ul fata de bund-urile germane de referinta era de 5,47 puncte procentuale pe 1 iunie.

Maria Cannata, directorul general al agentiei care administreaza datoria de stat in Italia, a declarat saptamana trecuta ca in ultimele luni licitatiile de titluri de stat au atras tot mai putini investitori straini, notand ca guvernul s-ar putea finanta si la dobanzi de pana la 8%.

Trezoreria italiana depinde astfel in mare masura de bancile locale, care s-au finantat masiv la inceputul anului prin operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri