Comisarul european pentru Comert, belgianul Karel De Gucht, este acuzat ca a evitat plata impozitelor pentru un castig de 1,2 milioane de euro, in cadrul unei investigatii referitoare la stilul sau de viata, potrivit publicatiei economice belgiene De Tijd, citata de AFP.

De Gucht, fost sef al diplomatiei belgiene in perioada 2004-2009, si sotia sa sunt anchetati de mai multi ani de Inspectia Speciala pentru Impozite (ISI), din cadrul Ministerului Finantelor, al carei rol este combaterea fraudelor fiscale grave si organizate, scrie Mediafax.

Comisarul a incercat, fara succes, sa impiedice in justitie accesul ISI la conturile sale bancare.

Fiscul, care cerceteaza conditiile in care familia De Gucht a cumparat o a doua resedinta in Toscana (centrul Italiei), a descoperit o tranzactie de vanzare a unor actiuni ale companiei belgiene de asigurari Vista asiguratorului britanic Hill & Smith.

Potrivit publicatiei Tijd, fiscul a trimis o scrisoare lui De Gucht in care ii reproseaza ca a eludat fiscul omitand sa declare un profit de 1,2 milioane de euro realizat prin vanzarea actiunilor Vista, in 2005.

Avocatul comisarului a calificat scandalos termenul de frauda folosit de ISI. In opinia sa, profitul respectiv a fost obtinut in 2001, in momentul intrarii Hill & Smith in actionariatul Vista, fiind la acea data scutit de impozite.

Faptul ca fiscul a situat castigul in 2005 este doar pentru a evita prescrierea, care este de sapte ani in Belgia, in acest domeniu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Suspectii de evaziune fiscala scapa de acuzatii. Care sunt conditiile?