Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 10,2 la suta in primul trimestrul din2006 fata de perioada similara a anului trecut, guvernul exprimandu-si ingrijorarea in privinta unei prea rapide cresteri economice, informeaza Rompres.

Cifrele de crestere economica sunt mult peste estimarile analistilor economici si vin chiar inaintea vizitei presedintelui chinez in SUA. Presedintele Hu Jintao va efectua o vizita oficiala in SUA in perioada 18-21 aprilie, a anuntat in urma cu o saptamana, la Beijing, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Liu Jianchao. Economia Chinei isi va incetini totusi cresterea, gradual, pana la 7,5 procente in ultimul trimestru al anului, estimeaza guvernul chinez.

China a inregistrat o crestere economica de 9,9 procente in anul 2005, valoarea PIB cifrandu-se la 18.230 miliarde yuani (2.260 miliarde dolari sau 1.850 miliarde de euro), a informat Biroul National de Statistica al Chinei.

Cresterea Produsului Intern Brut al Chinei a atins 10,1% in 2004 si nu 9,5% cu s-a estimat in prealabil, a anuntat la inceputul anului, intr-un comunicat, Biroul National de Statistica.

Excedentul comercial al Chinei a ajuns la 11,2 miliarde dolari (9,2 miliarde euro), in luna martie 2006, aproape dublu fata de luna martie a anului trecut. Acest fapt poate intari tensiunile dintre China si Statele Unite, inaintea vizitei presedintelui chinez in SUA.

Importurile Chinei au crescut cu o rata anuala sub asteptari, in martie majorandu-se cu 21,1 procente pentru a se cifra la 66,9 miliarde dolari (55,2 miliarde), in timp ce exporturile s-au majorat cu 28,3 procente, ajungand la 78 miliarde dolari (64 miliarde euro), cresterea depasind estimarile.

Anul trecut, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 34 de procente comparativ cu 2004 ajungand la valoarea record de 819 miliarde dolari, pe fondul unei adevarate explozii a exporturilor chineze. Daca acest ritm de crestere se va mentine, este foarte probabil ca rezervele valutare ale Chinei sa ajunga la valoarea de 1.000 miliarde dolari chiar la sfarsitul acestui an.