Incertitudinea politica extrema, coruptia "in floare", cozile la cantinele sociale si nevoia de ajutor din partea organizatiilor nonguvernamentale, caracteristice statelor in dezvoltare, ii sperie pe greci ca tara ar putea pierde progresele inregistrate in ultimele decenii, informeaza Mediafax.
"Trecem de la o tara occidentala la o tara saraca. Sunt ingrijorat ca va fi ca in Romania lui Ceausescu la inceputul anilor "90", a declarat pentru CNBC directorul organizatiei internationale de caritate SOS Satele Copiilor, George Protopapas.

Ceea ce separa, insa, Grecia de tarile aflate in dezvoltare este clasa de mijloc, extinsa si bine educata, precum si identificarea culturala cu Vestul.

Grecia, cu amestecul sau straniu de capitalism si socialism, a fost intotdeauna una dintre cele mai slab dezvoltate tari din UE. Exista multe opinii ca nu ar fi trebuit primita in zona euro de la inceput, potrivit CNBC.

Dupa recentele reduceri de cheltuieli impuse pentru ajutorul financiar extern, organizatii nonguvernamentale asigura in Grecia unele servicii, precum sanatate, care in mod normal sunt furnizate de stat. Acest tip de ajutor este asociat de obicei cu tarile in dezvoltare. Bolile precum malaria si HIV sunt in crestere.

Exista, de asemenea, temeri ca avansul accelerat al costurilor incalzirii si electricitatii, ca urmare a taxelor mai mari pe care guvernul a fost obligat sa le impuna, impreuna cu valoarea tot mai ridicata a facturilor neplatite, ar putea conduce la intreruperi in furnizarea de curent electric.

Companiile energetice au deja probleme. PPC, controlata de stat, trebuie sa plateasca 657,2 milioane de dolari, pe care nu-i are, pana la 22 iunie sau sa convinga bancile creditoare sa rostogoleasca datoria. Din ce in ce mai multi oameni nu-si pot plati facturile, noteaza CNBC.

Aproape o treime din populatia Europei, cel mai ridicat procentaj din Europa, se confrunta cu riscul saraciei sau excluderii sociale, potrivit unui raport Eurostat pentru 2010, an in care situatia nu era la fel de grava ca acum.

"Suntem orchestra care canta inca pe Titanic. Trebuie sa cantam si sa continuam sa lucram chiar daca nava se scufunda", a spus seful SOS Satele Copiilor, organizatie care ajuta familiile cu probleme si a inregistrat o crestere dramatica a cererilor pentru ajutor.

Grecii participa duminica la noi alegeri parlamentare anticipate, dupa ce in urma cu o luna nu a rezultat o forta politica destul de puternica pentru a forma guvern. Daca alegerile vor fi castigate de formatiunile care se opun masurilor de austeritate, asumate in pachetele de ajutor financiar extern, Grecia ar putea intra in faliment si ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri