Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde i-a indemnat pe europeni sa dea cat mai rapid un semnal puternic al "vointei lor colective de a-si consolida uniunea monetara", intr-o interventie, sambata, inaintea alegerilor legislative din Grecia, cruciale pentru euro, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Intr-un termen foarte scurt, poate mai putin de trei luni, este necesar ca europenii, in special cei din cadrul zonei euro, sa dea semnale puternice privind vointa lor colectiva de a-si consolida uniunea monetara", a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Libération.

"Ceea ce este necesar este o hotarare colectiva de a avansa catre o etapa puternica a constructiei zonei euro", a subliniat ea.

In opinia sefei Fondului Monetar International (FMI), este necesar sa se "depaseasca uniunea monetara, pentru a fi puse in comun politici bugetare, insotite totodata de instrumente de supervizare a sectorului financiar in sens larg si de mecanisme de solutionare a crizelor bancare".

Este necesar ca "totul (sa fie plasat) sub o autoritate a zonei euro si nu a bancilor centrale nationale", a subliniat ea, evocand crearea unei "Trezorerii Europene" si unei "Agentii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.

"Acest lucru nu poate fi facut de pe o zi pe alta", recunoaste Lagarde, "dar este importanta afirmarea acestui principiu colectiv", in opinia sa. "Toate tarile din zona euro trebuie sa acepte o comunitate bugetara, bancara si financiara, in care hotararile sa fie luate in mod colectiv", a continuat directoarea FMI.

Evocand alegerile legislative din Grecia, in care dreapta (Noua Democratie) si stanga anti-austeriate (Syriza) sunt prezentate cot la cot, Lagarde considera "important" sa se poata "inca de saptamana viitoare", "sa fie reluate negocierile cu Guvernul rezultat din scrutinul de duminica".

"Avem timp sa efectuam o noua trecere in revista a programului in curs, care va trebui sa fie angajat rapid dupa instalarea (noilor) autoritati", a spus ea, insistand asupra necesitatii "aducerii contoarelor la zi, pentru ca nu stim prea bine ceea ce s-a realizat, respectat sau nu in aceste ultime sase sau opt saptamani".

UE si FMI au organizat salvarea financiara a Greciei, prin imprumuturi in valoare de 340 de miliarde de euro si stergerea unor creante in valoare de 107 miliarde de euro, in schimbul unei cure de austeritate.

Foto: socialwhitepages.ca


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri