Statele G20 isi iau angajamentul sa sustina cresterea economica si crearea de locuri de munca pentru relansarea economiei mondiale, in timp ce tarile din zona euro apara moneda unica in fata atacurilor pietelor, conform unui proiect al comunicatului final al summitului G20, citat de AFP.

G20, grupul statelor dezvoltate si emergente care reuneste aproape 90 la suta din PIB-ul mondial, "isi ia angajamentul sa ia masurile necesare pentru consolidarea cresterii mondiale si restaurarea increderii", indica acest proiect din care AFP a obtinut o copie.

"In cazul in care situatia economica se va deteriora in continuare, statele care dispun de suficient spatiu de manevra bugetara sunt pregatite sa coordoneze si sa implementeze masurile bugetare necesare pentru a sustine cererea interna", adauga proiectul.

Germania este una dintre tarile considerate ca dispunand de asemenea marje de manevra in finantele publice, precizeaza Mediafax.

"Vom actiona impreuna pentru a consolida redresarea si vom raspunde tensiunilor de pe pietele financiare", continua textul.

Printre statele G20, cele care sunt membre ale zonei euro s-au declarat hotarate sa apere coeziunea zonei euro in fata atacurilor pietelor financiare, adauga acest document discutat la Los Cabos in timp ce rata de imprumut a Spaniei a atins un nou nivel record de 7 la suta, un prag considerat nesustenabil in timp.

"Intr-un context de noi tensiuni pe pietele financiare, statele zonei euro membre al G20 vor lua toate masurile necesare pentru a apara integritatea si stabilitatea zonei, vor ameliora functionarea pietelor financiare si vor rupe legatura dintre riscurile suverane si riscurile bancare", arata textul.

"In acest context, salutam planul Spaniei de a recapitaliza sistemul sau bancar si anuntul de sustinere din partea Eurogrup si a autoritatii de restructurare financiara spaniola" (Frob), declara G20.

Proiectul de comunicat mai subliniaza necesitatea de a continua reforma reglementarii financiare: "banci sanatoase, capabile sa acorde imprumuturi, sunt esentiale pentru redresarea mondiala".

Statele G20 si-au reafirmat de asemenea hotararea de a lupta impotriva protectionismului "sub toate formele" si promit sa favorizeze formarea locurilor de munca printr-o actiune coordonata numita "Planul de actiune de la Los Cabos pentru crestere si angajare".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si