Presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Werner Hoyer, au pledat joi pentru majorarea capitalului institutiei financiare cu 10 miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte mari de investitii, relateaza AFP.

Aceasta majorare va permite BEI sa acorde in trei ani imprumuturi de 60 de miliarde de euro si sa favorizeze astfel deblocarea a pana la 180 de miliarde de euro pentru proiecte de investitii in sectoare majore ale economiei europene, au explicat Barroso si Hoyer intr-o scrisoare adresata liderilor europeni, relateaza Mediafax.

"Pentru a restaura increderea in Europa, avem nevoie de reforme si investitii. O crestere cu 10 miliarde de euro a capitalului BEI poate debloca investitii de 18 ori mai mari", a afirmat Barroso intr-un comunicat.

El si-a exprimat speranta ca aceasta contributie decisiva la cresterea economica si generarea de locuri de munca va atrage sustinerea statelor membre intr-un moment crucial pentru economia europeana.

Subiectul va fi discutat la summitul liderilor europeni care va avea loc pe 28-29 iunie.

BEI se afla in centrul discutiilor europene referitoare la mijloacele de relansare a cresterii economice.

Daca va fi aprobata, majorarea capitalului va fi realizata prin contributiile celor 27 de state membre, in functie de marimea economiilor.

Contributiile celor mai mari patru tari, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, nu vor putea depasi 17% din total.

In cazul Frantei, aceasta contributie va fi de 1,7 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si