Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au decis vineri deblocarea unor fonduri de coeziune in valoare de 495 milioane de euro destinate Ungariei, dupa ce autoritatile de la Budapesta au luat masuri de corectare a deficitului bugetar excesiv, pentru 2012, transmite AFP, preluat de Mediafax.

Comisia Europeana a propus deblocarea acestor fonduri la sfarsitul lunii mai.

Blocarea fondurilor a fost decisa la jumatatea lunii martie din cauza deficitului bugetar excesiv inregistrat in mod repetat de Ungaria si ar fi urmat sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, dar ministrii de finante comunitari au promis sa ridice sanctiunea daca autoritatile de la Budapesta aplica masuri corective.

CE a constat la sfarsitul lunii mai ca Ungaria a luat masurile necesare, astfel ca deficitul bugetar va fi de 2,5% din PIB in acest an, iar in 2013 sub 3% din PIB, nivelul de referinta prevazut in legislatia europeana.

Comisia Europeana anticipeaza ca deficitul bugetar al Ungariei va atinge 2,7% din PIB in 2013. Conform estimarilor CE, datoria publica a Ungariei urmeaza sa scada la 78,5% din PIB in 2012, urmand sa aiba si anul viitor o evolutie descendenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, favorizata in alocarea bugetara UE pentru perioada 2012-2027