Guvernul federal german vrea sa treaca pe excedent bugetar din 2016, primul de la reunificarea tarii, urmand ca fondurile in surplus sa fie alocate pentru plata datoriilor, potrivit unui document publicat, vineri, de Ministerul de Finante de la Berlin, citat de AFP.

Excedentul, estimat la un miliard de euro, ar urma sa fie transferat unui fond de amortizare a datoriei, scrie Mediafax.

Cel putin doi predecesori ai actualului ministru de Finante, Wolfgang Schäuble, au promis echilibrarea bugetului, dar niciunul nu a reusit.

Bugetul federal, de peste 300 de miliarde de euro, este o componenta a bugetului public, care mai include si cheltuielile landurilor, municipalitatilor si fondurilor de asigurari sociale.

Deficitul bugetului federal este estimat pentru anul in curs la 32 miliarde de euro, iar pentru anul urmator la 18 miliarde de euro. In 2014, deficitul ar trebui sa scada la 14,6 miliarde de euro si la 4,7 miliarde de euro in 2015.

O sursa apropiata guvernului federal a afirmat ca asteptarile optimiste sunt datorate mai ales evolutiei bune a economiei, care a condus la avansul veniturilor si diminuarea cheltuielilor cu ajutoare sociale, precum si la declinul costurilor de imprumut ale statului.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ludovic Orban: Taiem pensiile si salariile? Minciuni gogonate!