Spania a cerut, luni, oficial statelor din zona euro ajutor financiar pentru sectorul bancar, si negociaza detaliile sprijinului, inclusiv facilitatea europeana care va fi folosita pentru linia de credit de pana la 100 de miliarde de euro, potrivit Bloomberg, transmis de Mediafax.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, i-a trimis o scrisoare sefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat executivul spaniol. Un memorandum de intelegere va fi finalizat inainte de 9 iulie, cand are loc prima reuniune a ministrilor de Finante din statele zonei euro.

Spania si statele din zona euro au convenit pachetul de ajutor financiar pentru bancile spaniole in iunie. Bancile din Spania, afectate de o criza puternica in sectorul imobiliar, ar putea avea nevoie de pana la 62 de miliarde de euro pentru a face fata celui mai pesimist scenariu, au aratat analize realizate de doua firme de consultanta.

Analizele celor doua firme, dar si un raport al FMI indicand un necesar de recapitalizare de cel putin 37 de miliarde de euro, ar trebui luate in calcul ca punct de pornire pentru memorandumul de intelegere, a spus de Guindos. Nu a fost inca stabilit daca pentru sustinerea Spaniei va fi folosita Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara sau Mecanismul European de Stabilitate, care va intra in vigoare in iulie.

Comisia Europeana a anuntat ca va impune conditii referitoare la modul cum va fi restructurat sectorul bancar, parte a ajutorului financiar. Executivul comunitar agreeaza ideea infiintarii unei banci pentru active toxice in Spania.

Recapitalizarea bancilor nu va fi un proces instantaneu, a spus de Guindos. Un al doilea studiu al industriei bancare, derulat de patru companii de audit, va fi publicat la sfarsitul lunii iulie, urmat de o analiza mai aprofundata in septembrie.

Pana la mijlocul lunii octombrie, bancile vor trebui sa prezinte Bancii Spaniei, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene planuri de recapitalizare. Odata aprobate, bancile ar urma sa atraga capitalul necesar in termen de noua luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si