Cipru va cere luni statelor din zona euro ajutor financiar pentru pentru sistemul bancar, a declarat, luni, o sursa diplomatica europeana, citata de AFP si preluata de Mediafax.

Guvernul cipriot va transmite o cerere formala de ajutor financiar pe parcursul zilei de luni, a spus sursa, adaugand ca notificarea nu a sosit, inca, la Bruxelles, dar "este asteptata in cateva ore".

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat, luni, in timpul unei conferinte de presa ca nu are cunostinta "in prezent" de o cerere de ajutor din partea Ciprului.

Contactat de AFP, reprezentantul Ciprului la Bruxelles nu a confirmat iminenta unei cereri de sprijin pentru sectorul bancar.

"Analizam toate posibilitatile", a spus oficialul, amintind varianta unui ajutor redus de la statele zonei euro, dar si posibilitatea unui imprumut bilateral de la Rusia.

O sursa diplomatica europeana a indicat, saptamana trecuta, ca Cipru va cere "probabil" ajutor financiar in aceasta saptamana.

Guvernul cipriot nu a confirmat informatiile, dar a indicat ca daca va cere un pachet financiar pentru banci va face acest lucru inainte de sfarsitul lunii iunie. Acesta este termenul limita pana la care a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, trebuie sa obtina 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Pe langa fondurile de la statele zonei euro, executivul de la Nicosia are in vedere un imprumut bilateral de 3-5 miliarde de euro de la Rusia. Ajutorul european, care ar putea fi modelat dupa cel pentru Spania, s-ar putea situa la un nivel similar.

Agentia de rating Moody's a retrogradat luni Cipru de la "BBB-" la "BB+", in categoria nerecomandata investitorilor, din cauza temerilor privind sistemul bancar al tarii.

In Romania sunt prezente doua banci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, si Cyprus Popular Bank, prin Marfin Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
WSJ: Divortul dintre FMI si zona euro se vede la orizont