Datoria publica neta a Turciei a scazut la 55,8% din valoarea Produsului National Brut, in anul 2005, confirmand stabilizarea economiei nationale, a declarat luni, ministrul economiei, Ali Babacan, citat de Rompres.

Datoria publica neta a Turciei a reprezentat 63,5 la suta din PNB, in 2004, 70,4 la suta in 2003 si 78,5 la suta in 2002, la un an dupa criza financiara. Ministrul turc a adaugat ca proportia este inca prea ridicata pentru o tara in curs de dezvoltare si a asigurat ca guvernul va mentine o politica fiscala riguroasa pentru reducerea datoriei publice nete, care a atins 271,5 miliarde lire turcesti (200,4 miliarde dolari sau 164,5 miliarde euro), in anul 2005.

Aproape 30% din cheltuielile bugetare prevazute pentru anul 2006, adica 46,3 miliarde lire turcesti (34,2 miliarde dolari sau 28 miliarde euro) sunt alocate platii dobanzilor datoriilor.

Fondul Monetar International a acordat in mai anul trecut o noua linie de credit in valoare de 10 miliarde de dolari Turciei, pe o perioada de trei ani, pentru a sustine programul economic al acestei tari, a anuntat responsabilul FMI pentru Turcia, Reza Moghadan. Consiliul de administrare a Fondului, reprezentand statele membre, si-a dat acordul ”pentru acest nou credit, ce vizeaza crearea conditiilor pentru o crestere economica sustinuta si crearea de locuri de munca”, a subliniat Reza Moghadam.

Economia Turciei a inregistrat o crestere de 7,6 %, in anul 2005, cifra situata mult peste estimarea oficiala de cinci la suta, a anuntat Institutul Turc de Statistica (Tik).

Turcia se teme de scaderea numarului de turisti straini

Ministrul turc al Turismului, Atilla Koc, a estimat, luni, ca Turcia nu isi va putea atinge obiectivul fixat pentru acest an, acela de a primi 26 milioane turisti straini, dat fiind faptul ca in primul trimestru numarul de turisti straini sositi in Turcia a fost mai mic cu 14 procente comparativ cu perioada similara a anului trecut, informeaza Reuters.

"Daca nu se va intampla nimic extraordinar vom depasi numarul de 21 milioane vizitatori, dar nu vom putea atinge obiectivul de 26 milioane. Sectorul turismului a s-a confruntat cu o serie de dificultati in urma epidemiei de gripa aviara, controversei pe tema caricaturilor care il infatisau pe Profetul Mahomed si a uciderii unui preot italian la Trabzon", a apreciat Atilla Koc.

Anul trecut un numar total de 21,1 milioane turisti straini au vizitat Turcia, guvernul de la Ankara fixandu-si ca obiectiv pentru 2006 o crestere anuala a numarului de turisti de 25 de procente si realizarea unor venituri din turism de peste 20 miliarde dolari. Koc a recunoscut ca aceste obiective au fost unele ambitioase, insa si-a exprimat totusi speranta ca incepand cu luna martie numarul de turisti straini sositi in Turcia va creste.

Veniturile din turism sunt o sursa vitala de valuta pentru Turcia, mai ales avand in vedere intentia guvernului de la Ankara de a reduce deficitul de cont curent. Recent insa Asociatia turca a investitorilor in turism (TYD) a anuntat ca numarul de turisti europeni care si-au rezervat bilete pentru sezonul estival este cu 40 la suta mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza evenimentelor externe si a aprecierii lirei turcesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri