Dezintermedierea din sectorul bancar are un impact limitat asupra statelor din Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport Erste, analistii bancii austriece notand ca nu se asteapta la reducerea masiva a expunerii bancilor-mama in regiune.
Limitarea creditarii transfrontaliere de catre banci a generat un proces global de dezintermediere, Europa Centrala si de Est (ECE) fiind considerata vulnerabila in mod special la situatie, pe fondul prezentei puternice a bancilor straine, in special vest-europene, in statele din regiune.

Analistii Erste Group sustin insa ca cifrele indica un impact limitat, direct sau indirect, al trendului global de reducere a gradului de indatorare asupra celor sase state din regiune vizate de raport - Romania, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Croatia, potrivit Mediafax.

"Unul din principalele motive ale procesului de dezintermediere limitat din ECE este faptul ca bancile austriece, care domina finantarea regiunii, au legaturi in special cu Germania si nu se bazeaza prea mult pe finantarea din Marea Britanie (care a fost cea mai agresiva in privinta dezintermedierii) si din tarile periferice (ale zonei euro - n.r.). Al doilea motiv este acela ca datoria publica mai scazuta si dimensiunea relativ redusa a sectorului bancar au permis economiilor din ECE sa evite cercul vicios dintre finantarea publica a sectorului bancar si datoria publica, care pune in prezent probleme Greciei si Spaniei", a afirmat in raport Juraj Kotian, director cercetare pentru ECE in cadrul Erste Group.

Astfel, procesul de dezintermediere a fost modest in ECE, cu exceptia Ungariei, fata de efectul asupra altor regiuni ale lumii, iar Erste nu se asteapta la reduceri masive ale expunerii bancilor-mama in regiune.

Mai mult, analistul Erste considera ca bancile din Europa de Est se indreapta treptat spre un model mai durabil bazat pe active finantate intern, din moment ce depozitele atrase pe piata interna sunt in crestere in statele analizate.

Desi bancile austriece si cele europene nu isi vor reduce semnificativ expunerea pe pietele din ECE in viitorul apropiat, tendinta clara indicata de autoritatile de reglementare si de institutiile financiare internationale vizeaza acest model finantat intern, astfel ca sucursalele din regiune se vor baza in tot mai mica masura pe banii de la bancile-mama, pe termen mediu, noteaza Erste.

"Chiar si fara o noua Initiativa Viena, este putin probabil ca bancile-mama europene sa isi lichideze spontan expunerea la pietele din ECE", se spune in raportul Erste.

Dintre cele sase tari vizate in raport, Cehia si Slovacia sunt cel mai putin vulnerabile la reducerea gradului de indatorare de catre banci, deoarece au cea mai scazuta pondere a datoriilor in valuta in bilant, de sub 10% din activele totale.

Creditarea transfrontaliera catre Romania a scazut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 6,8%, sau 3,9 miliarde dolari, de la 56,7 miliarde dolari la 52,8 miliarde dolari, declin apropiat de cel remarcat in Cehia, de 6,4%, sau Polonia, de 6,9%, potrivit datelor prezentate recent de Banca Reglementelor Internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri