Zona euro vrea sa creeze pana la sfarsitul lui 2012 un mecanism care va permite recapitalizarea bancilor in mod direct prin fonduri de salvare, dar in anumite conditii, a anuntat presedintele Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy, relateaza AFP.

"Atunci cand va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea sa recapitalizeze in mod direct bancile", a anuntat Van Rompuy intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro, informeaza Mediafax.

Un mecanism unic de supervizare financiara va fi creat, in cadrul caruia "Banca Centrala Europeana (BCE) isi va juca deplin rolul", a anuntat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Zona euro este de asemenea pregatita ca fondurile de salvare sa intervina pentru a da asigurari pietelor, a adaugat Van Rompuy, fara sa spuna in mod clar daca FESF si MES ar putea cumpara in mod direct titluri de datorie pe piata.

In opinia sa, zona euro va utiliza intr-un mod mai "suplu" fondurile de salvare, pentru a "asigura pietele si a obtine stabilitatea asupra obligatiunilor suverane ale membrilor sai".

Aceasta a fost una dintre solicitarile Italiei si Spaniei, care se confrunta cu dobanzi tot mai mari, dar careia, pana in prezent, Germania i s-a opus cu fermitate.

Aceste doua tari si-au conditionat acordul fata de un pact de crestere european in valoare de 120 de miliarde de euro de adoptarea de catre zona euro a unor masuri imediate prin care sa le vina in ajutor.

Presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a anuntat, la randul sau, ca Spania si Italia au "renuntat la rezervele" exprimate si si-au dat acordul pentru pactul de crestere economica.

Cele doua tari au exercitat presiuni dure asupra partenerilor lor europeni cu scopul de a obtine un ajutor rapid, conditionand acordul lor asupra acestui pact.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bode: 9,7 mld. de euro am primit de la UE pentru 93 de contracte in 2014-2020
Setari Cookie-uri