Numirea noului presedinte al Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro, a fost amanata si va avea loc probabil la inceputul lunii iulie, a declarat vineri, la summitul UE, presedintele UE, Herman Van Rompuy, transmite AFP.
Actualul sef al Eurogroup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, in functie din 2005 si al carui mandat se incheie pe 17 iulie, urmeaza sa fie reconfirmat, potrivit mai multor surse europene.

Astfel, prelungirea ar urma sa fie temporara sau printr-un nou mandat.

"Nu suntem in formatie completa din cauza plecarii cancelarului german Angela Merkel, care are o intalnire parlamentara importanta la Berlin. Nu am luat o decizie pentru ca necesita acordul celor 17 membri ai zonei euro", a explicat Van Rompuy.

El a adaugat ca este foarte probabil ca decizia sa fie luata la inceputul lunii iulie.

Pana acum, liderii zonei euro nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta succesorului lui Juncker.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, candidat la aceasta functie, nu a reusit sa obtina unanimitatea. Franta in special a refuzat nominalizarea si s-a declarat in favoarea reinnoirii mandatului lui Juncker, dupa ce initial a revendicat postul.

Numirea presedintelui Eurogroup face parte dintr-un pachet de functii importante in zona euro, intre care si un post de director la Banca Centrala Europeana (BCE). Un alt luxemburghez, Yves Mersch, a fost prezentat pentru acest post.

Alta functie care trebuie atribuita este cea de director al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care intra in vigoare in iulie.

Daca Wolfgang Schauble nu va obtine sefia Eurogroup, un alt german, Klaus Regling, aflat deja la conducerea Fondului European de Stabilitate Financiara, facilitatea care va fi inlocuita de ESM, ar putea sa preia sefia mecanismului permanant.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri