Spania, care a subestimat timp de cativa ani pierderile bancilor, este pe cale sa supraaprecieze potentialul acestora de profit pe timp de recesiune, situatie in care guvernul ar putea solicita prea putini bani de la UE pentru recapitalizarea sistemului financiar, potrivit unei analize Bloomberg.
Una dintre cele doua companii contractate de guvernul de la Madrid sa efectueze teste de stres in sectorul bancar estimeaza ca pierderile bancilor din Spania s-ar putea ridica la 274 miliarde euro in urmatorii trei ani. Acelasi consilier, firma de consultanta Oliver Wymann, estimeaza ca profitul sistemului bancar spaniol, inainte de provizionare, va fi de 23 miliarde euro pe an, aproximativ cat in 2011, intr-un scenariu de contractie economica de 6,5%, arata Mediafax.

Cele mai mari banci spaniole, Santander si BBVA, castiga majoritatea veniturilor pe plan international, insa celelalte institutii de credit depind de economia locala. Pentru majoritatea, dobanzile platite la depozite au devenit mai ridicate decat castigurile din credite ipotecare. Cel mai probitabil business al bancilor din Spania - atragerea de fonduri de la BCE la dobanda de 1% si creditarea statului la 6% - risca sa impinga tara in faliment.

"Pe masura ce economia continua sa mearga in jos, bancile din esalonul secund nu pot genera profit, iar pierderile vor creste tot mai mult. Pierderile bancilor nu pot fi oprite. Sectorul bancar va turna in final picatura care umple paharul", comenteaza pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland.

Supraestimarea profiturilor ar putea rezulta in solicitarea, de catre guvern, a unor fonduri de recapitalizare bancara care se vor dovedi insuficiente. Astfel creste riscul ca pachetul de sprijin pentru Spania sa esueze si sa ofere numai o scurta perioada de repaos, asemenea celor patru tentative anterioare din ultimii doi ani de rezolvare a problemelor din sistemul bancar spaniol.

Ministrii Finantelor din zona euro si-au dat acordul de principiu pentru un imprumut de 100 miliarde euro catre guvernul spaniol in vederea recapitalizarii bancilor. Ajutorul a fost inlesnit de deciziile liderilor europeni la summit-ul UE de saptamana trecuta, iar detaliile tehnice ale acordului vor fi cunoscute pe 9 iulie, cand este programata urmatoarea intalnire a Eurogroup.

Costurile de finantare a Spaniei pe 10 ani au scazut cu 0,61 puncte procentuale, la 6,33%, dupa anuntarea deciziilor de la summit-ul UE. In particular, guvernele zonei euro au renuntat la o prevedere conform careia imprumuturile catre Spania ar fi avut prioritate la plata, motiv de ingrijorare pentru investitori.

"Vor castiga probabil cateva saptamani, dar trebuie sa actioneze urgent pentru remedierea bancilor cu pierderi. Spania nu paote astepta un an, pana cand se va instala noul mecanism bancar (la nivel european - n.r.)", comenteaza analistul RBS, facand referire la mecanismul comun de supraveghere bancara care va fi elaborat pana la sfarsitul anului de Comisia Europeana.

Auditorii externi ai sectorului bancar spaniol, Olier Wyman si firma germana de consultanta Roland Berger, estimeaza ca bancile din Spania au nevoie de recapitalizari in valoare totala de pana la 62 miliarde euro. Studiile celor doua firme vor juca un rol important in stabilirea sumei ceruta de Spania de la UE, insa cifra exacta va fi stabilita dupa finalizarea unei examinari de la caz la caz, programata pentru luna septembrie.

Economia spaniola s-a contractat timp ce sase trimestre din 2008 pana in prezent si a intrat in 2012 in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii patru ani, dupa ce a crescut anul trecut cu mai putin de 1%.

Banca Spaniei a avertizat saptamana trecuta ca situatia economica s-a deteriorat si in trimestrul al doilea. FMI si UE estimeaza pentru Spania o scadere economica de 1,8% in acest an. Spania are cel mai ridicat somaj din UE, de 24%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri