BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, analizeaza un plan de reducere a deficitului de finantare de 40 de miliarde de euro inregistrat in Spania si Italia prin transferul unei parti din portofoliile de credite in Belgia, au declarat mai multe surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

Banca vrea sa reduca decalajul dintre imprumuturi si depozite din tarile europene in care este prezenta prin transferul in Belgia a portofoliilor de imprumuturi pentru exporturi si de finantare a proiectelor. BNP a analizat si transferul activelor legate de finantarea afacerilor in domeniul marfurilor in Elvetia, au aratat sursele, noteaza Mediafax.

"Nu este usor sa imprumuti companiile spaniole fara sa ai depozite suficiente la nivel local", a declarat Christophe Nijdam, analist la AlphaValue in Paris.

BNP Paribas vrea sa rezolve problemele legate de finantare din Spania si Italia, unde nivelul mai ridicat al creditelor fata de depozite a fost unul dintre principalele motive pentru care Moody's a retrogradat ratingul bancii, in luna iunie.

Transferul de imprumuturi in Belgia ar putea fi limitat la 20 de miliarde de euro, iar in cazul Elvetiei la 10 miliarde de franci elvetieni, potrivit uneia dintre surse.

Un purtator de cuvant al BNP Paribas a refuzat sa comenteze.

Actiunile BNP Paribas sunt in crestere cu circa 5% la bursa din Paris, dupa ce au avansat cu pana la 5,3% in timpul tranzactiilor.

BNP Paribas a reevaluat anul trecut in scadere cu 3,2 miliarde de euro detinerile de obligatiuni suverane elene si a luat masuri sa isi reduca expunerile la datoriile statelor europene, cu exceptia Belgiei, pentru a-si proteja capitalul.

Portofoliul de obligatiuni italiene a fost redus cu 43%, la 11,6 miliarde de euro, intr-o perioada de 10 luni incheiata pe 30 aprilie.

La nivel de grup, BNP Paribas avea la sfarsitul lunii martie un suplus de finantare de 51 de miliarde de euro, chiar daca in unele state importante exista un decalaj intre imprumuturi si depozite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Belgia: Un bolnav de Covid-19 şi-a infectat motanul
Setari Cookie-uri