Situatia nu s-a schimbat cu adevarat in favoarea Spaniei si Italiei dupa summitul Uniunii Europene, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu a facut concesii fundamentale in relatia cu partenerii europeni, comenteaza Wall Street Journal, in editia electronica.
"Oare a fost doar victoria echipei de fotbal a Italiei asupra Germaniei, joia trecuta, sau si negocierile din cursul noptii urmate de anuntul satisfacator al unei solutii la criza din zona euro au alimentat ipoteza ca premierul italian, Mario Monti, ar fi infruntat-o cu succes pe Angela Merkel la Bruxelles?", se intreaba Wall Street Journal, scrie Mediafax.

"Dar cat de flexibila a fost in realitate Angela Merkel? Si cat a castigat de fapt Mario Monti?", adauga publicatia.

"La summitul european au fost decise lucruri importante: crearea unei autoritati bancare centrale, posibil BCE, este unul dintre ele. Spania a primit cateva concesii. Liderii UE au stabilit ca Mecanismul European de Stabilitate nu va mai putea impune conditii de austeritate severa in momentul acordarii de asistenta financiara sectorului bancar spaniol", subliniaza WSJ, notand ca Madridul va fi favorizat si de promisiunea ca MES va putea recapitaliza direct bancile probabil din 2013, dupa ce va exista structura centrala de supraveghere.

"Insa este foarte probabil ca niciuna dintre aceste concesii acordate Spaniei nu vor schimba lucrurile pe termen scurt; ele creeaza insa asteptarea credibila ca, in urmatoarele 12 luni, bancile spaniole vor fi consolidate", argumenteaza Wall Street Journal.

"Dar ce se intampla in cazul Italiei? Mario Monti a insistat ca tara sa este expusa in mod nedrept frontului de razboi cu pietele financiare. (...) Dar nu se stie clar cum s-a schimbat situatia. Oficialii europeni afirma ca orice forma de asistenta pe piata obligatiunilor va avea nevoie de un memorandum cu statul care beneficiaza de acest favor. Insa aceste lucruri erau stabilite deja in acordul dintre Roma si Comisia Europeana", reaminteste WSJ.

"Marea surpriza a summitului a fost concesia Germaniei de a permite recapitalizarea directa a bancilor spaniole prin intermediul MES. Dar acest lucru se va intampla abia dupa crearea unei structuri centrale de supraveghere. Un astfel de acord confirma o metoda clasica a Berlinului: pasi inainte, sub conditii stricte", incheie WSJ.

Huffington Post nota sambata ca exista semne de intrebare privind planul UE de asistenta bancara directa. "Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan indraznet ce prevede pomparea de fonduri in bancile care au probleme, reducerea costurilor de imprumut pentru Spania si Italia si evitarea masurilor de austeritate impuse statelor care solicita asistenta. Acum, insa, ministrii Finantelor au la dispozitie o saptamana si jumatate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenti", explica Huffington Post.

"Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capat crizei care afecteaza Europa de aproape trei ani. Raman numeroase intrebari privind modul in care va functiona sistemul asistentei bancare directe, privind existenta a suficiente fonduri pentru salvarea bancilor; in plus, nu se stie daca saraca si indatorata Grecie va fi exclusa din zona euro", sublinia publicatia.

Planul privind asistenta directa acordata bancilor prevede instituirea unei autoritati centralizate - probabil BCE - pentru supravegherea bancilor europene, care in prezent sunt sub controlul guvernelor statelor nationale, guverne care au evitat pana acum inchiderea bancilor neperformante. "Insa, in cadrul uniunii bancare, noua autoritate centrala probabil va obtine atributii de inchidere a bancilor neperformante in cazul in care guvernele nationale vor evita aceste masuri", atragea atentia Huffington Post.

Conform Wall Street Journal, cancelarul Angela Merkel a argumentat ca a acceptat unele compromisuri "bune si sensibile" la summitul UE, pentru extinderea instrumentelor europene utilizate in combatere crizei. Dar, noteaza WSJ, Merkel a insistat ca a obtinut si ea concesii importante, oferind ca exemplu instrumentul de supraveghere a sistemului bancar.

Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, nota vineri ca Angela Merkel a reusit evitarea solicitarilor pentru acceptarea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor statelor suverane. "Ideea centrala este ca au existat tentative masive in ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul ca Angela Merkel, sustinuta de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancora de stabilitate, este un lucru bun si pentru Europa", argumenta Groehe, citat de ZDF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri