Finlanda si Olanda vor bloca achizitia de obligatiuni guvernamentale ale statelor europene pe piata secundara de catre fondul de urgenta al zonei euro (European Stability Mechanism - ESM), a avertizat guvernul finlandez, potrivit cotidianului The Guardian.

Nu este, insa, clar daca cele doua state vor putea bloca eventuale achizitii de obligatiuni ale statelor cu probleme, noteaza publicatia britanica. Cumpararea de obligatiuni guvernamentale ale tarilor aflate sub presiune pe pietele financiare ar conduce la scaderea costurilor de imprumut ale acestora, noteaza Mediafax.

Cancelarul german, Angela Merkel, a indicat vineri, la sumit-ul UE, ca liderii europeni au convnit "conditii precise" pentru achizitia de obligatiuni. Decizia a fost prezentata ca una din cele mai importante reusite ale reuniunii si o victorie pentru membrii mai slabi ai uniunii monetare, precum Spania si Italia, in fata tarilor mai bogate, cum ar fi Germania, Olanda si statele nordice.

Anuntul Finlandei nu deraiaza obligatoriu planul liderilor europeni, scrie The Guardian.

Orice decizie pentru achizitia de obligatiuni trebuie luata de membrii ESM in unanimitate, dar, in "situatie de urgenta", ar putea fi convenita cu un suport de numai 85% in randul actionarilor (participatia fiind stabilita in functie de contributia fiecarei tari).

Finalnda si Olanda nu au, impreuna, o participatie suficienta pentru a bloca achizitia de obligatiuni in "situatie de urgenta". Impreuna, cele doua tari detin o participatie mai mica de 8% la ESM.

Liderii europeni au decis vineri ca fondurile de salvare EFSF si ESM sa poate cumpara direct obligatiuni suverane ale tarilor cu probleme financiare.

Capacitatea de interventie a acestor fonduri nu va putea depasi 700 de miliarde de euro, din care 200 de miliarde de euro sunt deja angajate pentru sustinerea Greciei, Irlandei si Portugaliei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Grecia a primit o noua transa de imprumut din zona euro
Setari Cookie-uri