Tarile din zona euro trebuie sa implementeze rapid deciziile luate pentru combaterea crizei, inclusiv achizitiile de obligatiuni guvernamentale, intrucat Spania nu-si poate finanta deficitul la actualele dobanzi cerute de piata financiara, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy, conform Mediafax.
Spania va anunta in iulie masuri suplimentare pentru controlul deficitului bugetar, a spus Rajoy, citat de Bloomberg. Autoritatile regionale trebuie sa taie si mai mult din cheltuieli, in contextul declinului veniturilor, lovite puternic de a doua recesiune incepand din 2009, a adaugat el.

"Este timpul sa trecem de la vorbe la fapte. Europa trebuie sa urmeze cat mai repede posibil deciziile luate de liderii zonei euro la Bruxelles. Este in joc soarta proiectului european", a afirmat premierul.

Spania se confrunta cu noi presiuni pe pietele financiare, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) nu a luat, la reuniunea de la inceputul lunii iulie, masuri pentru a cobori randamentele obligatiunilor statelor cu probleme din zona euro. Randamentele au scazut la inceputul saptamanii, dupa ce liderii europeni au convnit ca fondurile de urgenta ale uniunii monetare sa cumpere obligatiuni emise de tari precum Spania si Italia.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a urcat cu 0,62 puncte saptamana trecuta, la 6,95%. Pe parcursul sedintei de vineri, randamentul Spaniei a atins un maxim de 7,04%, cel mai ridicat nivel de dupa 20 iunie.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat ca ministrii de Finante din zona euro vor viza activarea acordului la reuniunea de luni.
BCE a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, decizii fara precedent in istoria institutiei. Anterior, rata la depozite era de 0,25%. Institutia a coborat totodata rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala de la 1,75% la 1,5%.

Investitorii au fost dezamagiti, intrucat asteptau o reactivare a programului de achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a reduce presiunea asupra costurilor de imprumut ale Spaniei. Banca centrala va cumpara obligatiuni doar daca va considera ca este necesar pentru a controla inflatia, a declarat Benoit Coeure, membru in consiliul guvernatorilor BCE.

Liderii europeni au convenit la reuniunea din iunie sa foloseasca fondurile de urgenta "intr-o maniera eficienta si flexibila pentru a stabiliza pietele pentru statele membre" care respecta regulile, inclusiv cele de deficit bugetar.

Fondurile de urgenta, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate (care urmeaza sa intre in vigoare), ar avea fonduri de circa 500 de miliarde de euro pentru achizitia de obligatiuni ale Spaniei si Italiei.

Resursele financiare reprezinta circa 20% din datoria combinata a celor doua tari, de circa 2.400 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri