Costurile de finantare ale Germaniei si Frantei au incheiat saptamana la noi minime record, iar randamentul obligatiunilor olandeze cu maturitatea la doi ani a coborat in premiera sub 0%, investitorii cautand active sigure in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg.

Dobanzile Austriei, Frantei, Belgiei si Finlandei pentru imprumuturi pe doi ani au atins minime istorice in aceasta saptamana.

Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight din partea institutiilor financiare au atins cel mai redus nivel din decembrie, dupa reducerea dobanzii de referinta la astfel de depozite la zero.

Si costurile de finantare ale Italiei au inchis saptamana in scadere, desi Moody's a coborat vineri ratingul obligatiunilor guvernamentale italiene la "Baa2".

Randamentul obligatiunilor statului german cu maturitatea la doi ani au atins un nou minim record, de minus 0,052%.

"Fara un final credibil si iminent al crizei datoriilor de stat din zoan euro, randamentele obligatiunilor germane continua sa mearga in jos, cu dobanzile pe termen scurt deja pe minus. In pofida aversiunii relativ ridicate fata de risc, investitorii care au nevoie de castig isi cresc expunerea fata de tarile euro care nu formeaza baza uniunii monetare, dar au reusit sa-si pastreze ratingurile", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.

Germania se imprumuta la 0,31% pe cinci ani, dobanda care a atins vineri un nou minim pe piata secundara de 0,285%.

Depozitele bancilor la BCE au scazut la 324,9 miliarde euro, fata de 808,5 miliarde euro inainte de reducerea dobanzii.

BCE a coborat dobanda de politica monetara de la 1% la 0,75% si nu mai plateste dobanda la depozitele overnight, pentru a incuraja bancile sa crediteze.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale ale Austriei cu maturitatea la doi ani a scazut vineri la 0,019%, un nou minim istoric, in timp ce costul titlurilor similare emise de Olanda a coborat la -0,008%, sau minus 8 miimi de procent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Locuitorii din Tara lui Mos Craciun, alarmati de valul de turisti
Setari Cookie-uri