Lakshmi Mittal, presedintele si directorul executiv de la Mittal Steel Co., a anuntat miercuri ca grupul pe care il conduce ar putea demara o oferta oficiala de preluare a rivalului european Arcelor SA peste aproximativ doua saptamani, informeaza Rompres.

Oferta mixta in lichiditati si actiuni in valoare de aproximativ 19 miliarde euro (23 miliarde dolari) depusa de Mittal are nevoie de aprobarea organismelor comunitare de reglementare a concurentei. "Ne asteptam ca in urmatoarele doua saptamani organismele de reglementare sa anunte o decizie oficiala. Apoi va exista o perioada de 35 de zile lucratoare in care actionarii se vor decide", a declarat Lakshmi Mittal la sfarsitul unei reuniuni cu prim-ministrul belgian, Guy Verhofstadt si cu liderii celor doua regiuni din Belgia.

De asemenea, Lakshmi Mittal a subliniat ca oferta initiala nu va fi modificata, "este deja o oferta foarte atractiva prin combinatia sa de lichiditati si actiuni". in plus, magnatul de origine indiana a dezvaluit ca a oferit garantii suplimentare pentru a raspunde temerilor potrivit carora Arcelor va fi divizata si vor avea loc concedieri. Astfel, Lakshmi Mittal s-a angajat ca timp de 18 luni sa nu vanda divizia Arcelor care produce oteluri inoxidabile.

In schimb, atat Verhofstadt cat si liderii celor doua comunitati teritoriale belgiene, Flandra si Wallonia, au anuntat ca nu vor face nici un comentariu inainte de a analiza strategia si planul de afaceri avut in vedere de Mittal. Autoritatile regiunii Wallonia, partea vorbitoare de limba franceza din Belgia, controleaza un pachet de 2,4 procente din actiunile Arcelor.

Spre deosebire de autoritatile din Franta, Luxemburg si Spania, Belgia s-a abtinut pana in prezent sa critice oferta prezentata de Mittal, oferta care ar putea da nastere unui grup gigant care va controla aproximativ zece procente din productia mondiala de otel si ar dispune de o capitalizare de piata de aproximativ 40 miliarde dolari. Cu sediul in Luxemburg, Arcelor are aproximativ 15.000 de angajati in Belgia.