Dolarul a scazut cu 1,9 procente fata de euro si cu 1,4 procente fata de yenul japonez, in ultima saptamana, transmite Rompres. Paritatea in raport cu euro este cea mai scazuta din ultimele sapte luni, aceasta fiiind urmarea semnalelor potrivit carora Federal Reserve nu ar mai avea intentia sa majoreze dobanda de referinta, dupa majorarea anuntata pentru luna mai.

Dolarul s-a tranzactionat cu 1,2338 pentru un euro dimineata la New York, dupa ce marti seara a cazut la 1,2374 dolari pentru un euro, acesta fiind cel mai slab dolar comparativ cu euro din 12 septembrie pana acum. S-ar putea sa scada la 1,26 dolari pentru un euro, in urmatoarele doua luni, a adaugat Friend. Un dolar s-a tranzactionat cu 117,12 yeni.

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve a ridicat, in martie, rata dobanzii de referinta cu 0,25 procente, ajungand la 4,75 procente, cea mai mare din ultimii cinci ani. Aceasta a fost a 15-a majorare a ratei dobanzii de referinta din luna iunie 2004, de cand Fed a inceput tintirea creditelor. Urmatoarea majorare va fi de asemenea de 0,25 la suta si va fi probabil in mai.

Citeste si:

Economia americana care a trecut, pana in anul 2004 printr-o perioada dificila, fiind afectata de recesiunea din 2001, atacurile teroriste din 11 septembrie si scandalurile contabile care au afectat marile firme.

Mentinerea unui nivel extrem de scazut al ratei dobanzilor nu a mai fost considerat necesar pentru sprijinirea economiei iar inflatia a fost considerata ca fiind controlata, motive suficiente pentru ca Fed sa demareze o majorare a ratei dobanzilor. Pana in iunie 2004, Federal Reserve a mentinut rata dobanzii de referinta la nivelul de 1 la suta, cel mai scazut nivel din ultimii 46 de ani. Orice crestere a ratei dobanzii de referinta a Federal Reserve este urmata de o majorare similara a dobanzilor de baza oferite de bancile comerciale americane.