Ungaria ar putea fi nevoita sa traga anul urmator bani din linia de imprumut pe care spera o obtina pana in toamna de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat Mihaly Varga, ministrul fara portofoliu responsabil de negocierile cu institutia financiara, potrivit cotidianului Portfolio.
Linia de finantare de la FMI va fi asigurata, probabil, pana in toamna, a spus Varga la postul local HírTV. Misiuni ale FMI si UE vor sosi marti la Budapesta pentru inceperea discutiilor, relateaza Mediafax.

Ungaria nu are nevoie pentru moment de fonduri de la creditorii internationali, insa pietele financiare sunt foarte nesigure, in contextul temerilor legate de Spania si Italia, a afirmat ministrul.

Din acest motiv, Ungaria are nevoie de o plasa de siguranta, care va fi asigurata printr-un acord cu FMI si UE, a adaugat ministrul.

"Totul se afla intr-un vartej in Europa", unde problemele Spaniei, Italiei si posibil Frantei "agita pe toata lumea".

In acest context este dificil de spus acum daca Ungaria va avea sursa de finantare pentru 5-6 miliarde de euro, de care are nevoie pentru a plati anul urmator un credit anterior de la FMI. Daca va fi disponibila finantare din piata, nu va fi nevoie de alt credit, dar daca nu va fi, atunci Ungaria va trebui sa traga bani de la FMI.

"Asta este povestea plasei de siguranta", a spus Varga.

Guvernul de la Budapesta ar viza un pachet financiar preventiv de 15-20 de miliarde de euro de la FMI si UE. Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Ungaria are estimate plati de aproape 4 miliarde de euro catre UE si FMI in acest an in contul primului acord. Anul urmator, guvernul trebuie sa restituie circa 4,5 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri