Pretul unciei de aur (28,349 grame) a depasit 630 dolari, iar al argintului a trecut de 14 dolari, miercuri, dupa ce Federal Reserve a facut publica minuta intrunirii din martie, precum si din cauza ingrijorarilor legate de programul nuclear iranian, informeaza Rompres.

Federal Reserve a facut publica minuta intrunirii din martie, in care se sugera ca rata dobanzii de referinta va fi pastrata un timp neschimbata, dupa eventuala majorare la cinci la suta care s-ar putea produce in mai.

Dupa ce aurul a atins 630,90 dolari, cifra record pentru ultimii 25 de ani, contractele futures cu furnizare in luna iunie s-au grupat in jurul valorii de 627,80 dolari, miercuri dimineata la Bursa de Marfuri de la New York, in crestere cu 4,50 dolari fata de marti.

Citeste si:

Contractele futures pentru uncia de argint cu livrare in luna mai a ajuns la 14,17 dolari uncia, in crestere cu 38,5 dolari fata de marti, dupa ce a atins peste noapte 14,24 dolari, record pentru ultimii 23 de ani. Probabila majorare din mai a ratei dobanzii de referinta ar fi a 16-a majorare din luna iunie 2004, de cand Fed a inceput tintirea creditelor.

Amenintarea cea mai serioasa iraniana este reprezentata de blocarea livrarilor petroliere, care ar putea fi directa, in sensul unei reduceri nete a contributiei iraniene, si care echivaleaza cu multe milioane de barili pe zi, sau indirect, dar cu efect si mai devastator, prin blocarea si minarea Stramtorii Hormuz, la intrarea in Golful Persic, prin apele caruia tranziteaza aproximativ 15 sau 18 milioane de barili pe zi ce se indreapta spre Occident. Consecinta inevitabila ar fi majorarea pretului titeiului.