Preturile la porumb si soia au urcat la noi niveluri record pe piata internationala, in urma intensificarii temerilor privind impactul celei mai grave secete din ultima jumatate de secol in Statele Unite, iar secretarul pentru agricultura din SUA a declarat ca se roaga zilnic pentru ploaie.
Cotatiile cerealelor au urcat puternic in ultima perioada, avansul fiind alimentat de perspectivele tot mai slabe pentru porumb, alte cereale si soia in SUA. Pretul porumbului a trecut pentru prima data in contractele futures de 8 dolari pe busel (1 busel-25,4 kilograme), ajungand la 8,055 dolari, potrivit Financial Times. Soia a atins un maxim de 17,115 dolari/busel (27,2 kg), conform Mediafax.

Preturile la porumb si soia au depasit recordurile inregistrate in timpul crizei pietei alimentelor din 2007-2008.

Traderii de cereale se afla in alerta ridicata dupa ce datele autoritatilor americane au indicat recolte in scadere puternica. Meteorologii au confirmat, de asemenea, in aceasta saptamana, ca SUA se confrunta cu cea mai puternica seceta incepand cu 1956.

Autoritatile americane au afirmat, intr-un raport saptamanal, ca doar 31% din recolta de porumb se afla in stare "buna spre excelenta", revizuind puternic estimarea din saptamana anterioara, de 40%. Pentru soia, procentajul a fost modificat de la 40% la 34%.

Seceta va conduce la o crestere puternica a preturilor, a declarat secretarul general al SUA pentru agricultura, Tom Vilsack.

"Ma pun in genunchi in fiecare zi si spun o rugaciune suplimentara chiar si acum. Daca as putea spune o rugaciune speciala sau as putea face un dans care sa aduca ploaia, le-as face", a afirmat Vilsack.

Oficialul american a respins, insa, cererile vizand reorientarea cantitatilor de porumb folosit in productia de etanol pentru a acoperi consumul populatiei si animalelor.

Liderii politici nu considera ca lumea se confrunta cu o noua criza agricola, intrucat aprovizionarea la nivel mondial cu grau si orez, materiile prime cele mai importante pentru securitatea alimentara, ramane la un nivel destul de bun, iar preturile sunt sub maximele inregistrate in trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri